В разгара на пандемията от коронавирус Съединените щати се опитват да оказват натиск върху някои страни, които упражняват независима политика. Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от "Спутник".

Трябва да признаем, че дори насред пандемията нашите американски колеги и техните съюзници не спират да опитват да разпалват конфронтацията, да се възползват от настоящата ситуация, за да наложат своята гледна точка, своята визия за бъдещия ред, които те наричат "ред, основан на правила", изтъкна Лавров при откриването на видеоконференция между министрите на външните работи от Шанхайската организация за сътрудничество.

Той подчерта, че именно САЩ измислят въпросните правила.

По негови думи се увеличава натискът върху страните, които се стремят към независима външна политика.

Сенатът на САЩ плаши Китай със санкции, ако не даде пълен отчет за Covid-19

Сенатът на САЩ плаши Китай със санкции, ако не даде пълен отчет за Covid-19

Китайската комунистическа партия трябва да бъде подведена под отговорност за вредната роля

В този контекст Лавров отхвърли обвиненията на Белия дом срещу Китай и Русия по време на кризата с коронавируса. Има необосновани обвинения срещу Китайската народна република и Руската федерация, категоричен бе външният министър.

Според Лавров САЩ игнорира призивите за спиране на едностранните санкции, които възпрепятстват доставките на медикаменти, медицинско оборудване и хранителни продукти, необходими в борбата срещу заразата. Освен това той посочи, че обвиненията на Вашингтон спрямо Световната здравна организация са неоснователни.

През последните седмици Белият дом засили критиките си срещу Пекин, настоявайки, че Китай не е информирал изчерпателно международната общност за вируса навреме и намеквайки, че именно Пекин е създал Covid-19.

Същевременно САЩ обвини СЗО в лошо управление и прикриване на кризата, поради което в средата на април реши да прекрати финансирането на международната организация.

Както Китай, така и СЗО отрекоха обвиненията.

Сенатът на САЩ разследва СЗО и Китай за разпространението на коронавируса

Сенатът на САЩ разследва СЗО и Китай за разпространението на коронавируса

Разследва се и липсата на предпазни средства и лекарства в САЩ