Павел Дуров, шефът на Telegram, арестуван във Франция, беше "твърде свободен" в подхода си към управлението на социалната медийна платформа и това беше неговата гибел, каза в понеделник руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от "Ройтерс".

Миналата седмица френски съдия подложи на официално разследване Дуров, роден в Русия, за подозрение за съучастие в управлението на онлайн платформа, която позволява незаконни транзакции, изображения на сексуално насилие над деца, трафик на наркотици и измами.

Неговият адвокат каза, че е "абсурдно" да се предполага, че той трябва да бъде държан отговорен за всякакви престъпления, извършени в приложението, което има близо 1 милиард потребители и е широко популярно в Русия, Украйна и други бивши съветски страни.

Лавров, в реч пред студенти в елитния московски университет МГИМО, управляван от външното министерство, повтори позицията на Кремъл, че разследването срещу Дуров е част от по-голям политически трик на Запада за упражняване на власт над Русия.

Арестът на Дуров - в какво е обвинен основателят на Telegram

Арестът на Дуров - в какво е обвинен основателят на Telegram

Обвинения за 12 престъпления

"Павел Дуров беше твърде свободен", каза Лавров. "Той не се вслуша в съветите на Запада за модериране на въображението му."

Русия, след години на натиск върху Дуров и неговите технологични начинания, се обедини зад него.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза миналата седмица, че не е имало преговори между Кремъл и Дуров, който също притежава паспорти от Франция и Обединените арабски емирства.

"Главното е случващото се във Франция да не се превърне в политическо преследване", каза Песков миналия четвъртък.

"Знаем, че президентът на Франция отрече всякаква връзка на случая с политиката, но от друга страна се отправят определени обвинения.

Френският президент Еманюел Макрон отрече всякакви политически мотиви в задържането на технологичния предприемач.

Лавров по-рано предупреди, че арестът на Дуров - първият арест на главен главен изпълнителен директор в технологичния сектор - е довел отношенията между Москва и Париж до нова ниска точка.

Кремъл отрича да е сключвал споразумение с Павел Дуров

Кремъл отрича да е сключвал споразумение с Павел Дуров

Не е имало разговори между властите в Москва и създателя на Telegram