Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров обяви по време на пресконференция, че САЩ играят "опасна игра" в ситуацията със Сирия, която може да разтърси целия регион, съобщават руските медии.

"Американците, разбира се, трябва да разберат, че процесите, които с тяхно участие се развиха в Североизточна Сирия през последните няколко години, са просто пряко нарушение на изискванията на резолюция на Съвета за сигурност относно спазването на териториалната цялост и суверенитет на Сирийската арабска република", коментира руският първи дипломат.

Русия не е сигурна, че САЩ изтеглят войските си от Сирия

Русия не е сигурна, че САЩ изтеглят войските си от Сирия

САЩ не са информирали Русия дали се изтеглят от Сирия

Както отбеляза Лавров, САЩ "организираха квазидържавни структури, осигуриха им поминък и жизнеспособност и много активно популяризираха кюрдската тема".

"При това по такъв начин я популяризираха, че това предизвика възражение сред арабските племена, традиционно живеещи на тези територии. Това е много опасна игра. И сега се убедих, когато бяхме онзи ден в Ирак, разговаряхме с иракските кюрди... те са изключително разтревожени от обстоятелството, че такова лесно справяне с изключително деликатна тема може да разбуни целия регион, а това трябва да се избегне на всяка цена", подчерта руският външен министър.

Иракски Кюрдистан призовава Русия да помогне на кюрдите в Сирия

Иракски Кюрдистан призовава Русия да помогне на кюрдите в Сирия

За "предотвратяването на страданията на този народ"

По-рано американският президент Доналд Тръмп увери, че САЩ не били изоставили кюрдите и им изпращат материална помощ и оръжие.

В началото на октомври Турция обяви възможността да започне военна операция в Североизточна Сирия.

Американският сенатор Линдзи Греъм отбеляза, че САЩ ще наложат санкции срещу Турция, ако Анкара "нахлуе в Сирия".

Тръмп за Сирия: САЩ приключи с безкрайни войни, не са "балъците" на Европа и НАТО

Тръмп за Сирия: САЩ приключи с безкрайни войни, не са "балъците" на Европа и НАТО

Турция, Европа, Сирия, Иран, Ирак, Русия и кюрдите сами да се oправят със ситуацията