Западните държави се стремят да се възползват от пандемията от новия коронавирус, за да наказват неудобни им правителства и да забраняват на засегнатите от COVID-19 страни да се обръщат към Русия за помощ. Това пише външният министър на Русия Сергей Лавров в статия за китайския печатен официоз Global Times.

"Далеч не всички се оказаха готови да преминат проверката на пандемията. Дори в сегашните условия, когато глобалното предизвикателство трябваше да ни сплоти, да ни накара да забравим за противоречията поне за известно време, хищническите подходи не бяха изоставени. Не всеки може да устои на изкушението да действа според принципа "всеки за себе си", коментира руският първи дипломат.

Руската армия изпраща помощ на Италия в борбата с COVID-19

Руската армия изпраща помощ на Италия в борбата с COVID-19

Това стана ясно след разговор между Путин и Джузепе Конте

Пандемията, смята Лавров, е показала на света редица примери за липсата на хуманизъм. Според него този дефицит е причинен от "неизлечимия егоизъм на редица държави и техните управляващи елити". Става дума, обясни той, за онези, които декларират морално лидерство и демократични традиции, но в действителност "отхвърлят елементарните правила на приличие, етични ограничения и започват да действат според "закона на джунглата".

Като пример той посочва опитите да се хвърля вината за разпространението на новия коронавирус върху Китай, както и спекулациите около руската помощ за редица държави по искане на техните собствени правителства.

"Стигна се до абсурдни обвинения срещу моята страна, че иска да използва хуманитарната и медицинската помощ с цел "засилване на геополитическото си влияние". За унизителни забрани, които противоречат на основните дипломатически норми, за обръщане към Русия за медицинска и хуманитарна помощ - независимо от това доколко е тежко положението. Оказва се, че прословутата солидарност на евроатлантическия модел е по-скъпа от живота и здравето на десетки хиляди обикновени граждани", пише още Лавров.

Европейски страни искали помощ от Русия, но "големият брат" не им позволявал

Европейски страни искали помощ от Русия, но "големият брат" не им позволявал

Трактовката е на външния министър Сергей Лавров

Според него някои страни се опитват да се възползват от настоящата ситуация за "игра на Монополи", насърчаване на тесногръди интереси, уреждане на сметки с геополитически конкуренти".

По думите на руският външен министър пандемията изостря наличните негативни тенденции и натрупва противоречия. По този начин, "създадени от човека", провокирани от неспособността на човечеството или по-скоро на определена част от него да се откаже от мисленето в духа на "приятел-враг", дори в условия на общо нещастие, се добавят към неизбежните природни последици от разпространението на коронавируса.

"Какво, ако не политизирането на хуманитарните въпроси и желанието да се използва пандемията за наказание на нежелани правителства, може да обясни нежеланието на редица западни държави, които спорят много за необходимостта от зачитане на правата на човека, да се откажат от прилагането на едностранни икономически ограничения върху държавите от развиващия се свят - поне докато не се нормализира положението в света по отношение на епидемията. В крайна сметка, включително според ООН, подобни санкции, които ограничават възможността на обикновените граждани да упражняват своите социални и икономически права, сериозно усложняват усилията за опазване на общественото здраве и засягат най-уязвимите, незащитени слоеве от населението", подчерта още руският външен министър.

Захарова отговори на критиката за "безполезната" помощ на Русия за Италия

Захарова отговори на критиката за "безполезната" помощ на Русия за Италия

80% от хуманитарната помощ, доставена от Москва, не помагала на Италия