Ръководителят на медицинския екип на "Атлетико Мадрид" д-р Хосе Мария Вилялон е извикан във Ватикана, за да помогне за лечението на папа Франциск, който страда от артрит в коляното, разкри Би Би Си.

През последните месеци 85-годишният папа отмени различни дейности, включително пътуване до Африка, поради проблеми с придвижването.

Хосе Мария Вилялон заяви, че папата е "много мил", но и "много упорит", тъй като отказва да се подложи на операция.

Папа Франциск обмисля възможността да се пенсионира

Папа Франциск обмисля възможността да се пенсионира

Той каза, че не мисли да се оттегля веднага

Папата е голям фен на аржентинския клуб "Сан Лоренсо" - не на мадридския.

Футболната база на Сан Лоренцо е в Буенос Айрес, където е роден понтификът - Хорхе Марио Берголио.

От май насам папата - лидер на повече от един милиард римокатолици по света - ходи с помощта на бастун или използва инвалидна количка.

В интервю за испанската радиостанция Cope д-р Вилялон казва, че "оптимист и на папата може да се помогне", но признава, че натовареният график на папата затруднява лечението.

Лекарят също така призна, че при първата си среща с понтифика е бил "много нервен" заради отговорността на това ново предизвикателство.

"Ще трябва да се предложи по-консервативно лечение", каза той, тъй като папата отказва операция, след като през юли миналата година е претърпял операция на дебелото черво. Артритът на папата причинява подуване на ставите му, обясни той.

Папа Франциск отрече да планира скорошно оттегляне

Папа Франциск отрече да планира скорошно оттегляне

Главата на Римокатолическата църква опроверга и слуховете, че има рак

"Той е страхотна личност, справя се добре, много е ясен, много благодарен човек е, много приятелски настроен и приятен. Той също така обича футбола", каза д-р Вилялон.

Медикът помага на футболистите на "Атлетико Мадрид" от 1995 г. насам. Той е специалист по ортопедична хирургия и травматология.