Пандемията от коронавируса и последващата рецесия ще имат дълбоки последствия за капитализма, какъвто го познаваме, според инвеститора и милиардер Леон Куперман. Изпълнителният директор на Omega Advisers с нетна стойност над 3 милиарда долара направи драматични прогнози в интервю за CNBC.

"Вярвам, че това, което преживяваме, има дълготрайни последици в дългосрочен план. №1: Капитализмът, какъвто го познаваме, вероятно ще бъде променен завинаги." По-конкретно Куперман, който по-рано определи пазарния курс като "здравословен", въпреки че губи "тонове пари", предупреди за по-строго регулиране и по-високи данъци, тъй като икономиката ще се възстановява от рекордни загуби на работни места и понижаване на стойността на собствения капитал.

"Когато правителството е призвано да ви защити когато падате", каза той за трилионите долари държавна помощ, "то имат пълно право да регулира изкачването. Така капитализмът се променя. "

Джоузеф Стиглиц обиди Тръмп: Отговорът на САЩ срещу коронавируса е като на държава от Третия свят

Джоузеф Стиглиц обиди Тръмп: Отговорът на САЩ срещу коронавируса е като на държава от Третия свят

В унищожителна атака по адрес на президента Джоузеф Стиглиц заяви в интервю за вестника, че милиони хора са се обърнали към хранителни банки

Куперман критикува намаленията на федералните лихви, за които президентът Доналд Тръмп настоя още преди драстичните действия на Федералния резерв.

"Постоянно ниските лихви са показателни за проблемна икономика и не трябва да се разглеждат положително".

"Бързо, ако Байдън спечели, бавно, ако Тръмп спечели, но данъците трябва да се увеличат", добави той.

Милиардерът заяви миналата седмица, че правителството на САЩ не трябва да допуска компаниите да фалират поради икономическото унищожение, причинено от пандемията. 

Куперман подкрепя по-високите данъчни ставки, но категорично се противопоставя на идеята за данък върху богатството, като плана, предложен от сенатора от Масачузетс Елизабет Уорън.

Коментарите на Куперман дойдоха след поредна седмица на исторически висока безработица. Той заяви, че е оптимист, че части от икономиката могат да започнат да се отварят през май, но че очаква цялостното възстановяване да е бавно.

"Ако си мислите за спортно събитие или концерт, не мога да си представя, че ще има такива, докато не се появи ваксина".

Тръмп не се притеснява от големия държавен дълг на САЩ

Тръмп не се притеснява от големия държавен дълг на САЩ

Трябва да похарчите "малко пари, за да отворите отново икономиката"