След осем месеца политическа безизходица, в България се очертава антикорупционно правителство. Парламентът в понеделник одобри с голямо мнозинство назначаването на нoвака в политиката Кирил Петков, млад и блестящ предприемач с двойно българско и канадско гражданство, завършил в Харвард и наскоро влязъл в политиката. Това пише в материал за смяната на властта у нас електронното издание на френския икономически вестник Les Echos.

"Мандатът на това правителство ще се основава на политиката на нулева толерантност към корупцията", заяви новият премиер пред депутатите.

Бяха необходими три парламентарни вота, за да се излезе от политическата криза, в която страната беше затънала от пролетта. Три вота, белязани от ясното желание на гражданите да обърнат страницата на консервативното и изтъркано правителство на Бойко Борисов, като дадат явно предимство на антикорупционните партии. Но последните, водени от неопитни и малодушни личности, не успяха да постигнат съгласие за формиране на изпълнителна власт.

През ноември чисто нова партия, наречена "Продължаваме промяната", също родена от тази приливна вълна срещу корупцията, спечели парламентарните избори с повече от 26% от гласовете. И този път обра каймака, до голяма степен благодарение на интелигентността на двамата лидери на тази партия Кирил Петков и Асен Василев.

Комфортно мнозинство

Двамата предприемачи на 41 и 44 години, които се запознават на студентската скамейка в Харвард, решиха да опитат късмета си през септември, след като станаха популярни чрез действията си в служебния кабинет. В събота, след седмици на преговори, те изтръгнаха политическо споразумение от три други партии, противопоставящи се на напускащия премиер: Българската социалистическа партия (БСП) и две антикорупционни формации - тази на бившия певец Слави Трифонов, "Има такъв народ", която се спъна в препятствието на властта и Демократична България (ДБ). В парламента коалицията може да разчита на комфортно мнозинство от 134 от общо 240 депутати.

Страната обръща страницата Бойко Борисов, който доминираше в българската политика повече от десетилетие и когото враговете му обвиняват в корупция. Дестабилизиран от вълната от протести през лятото на 2020 г., той не успя да сформира правителство отново. Коалицията обаче е крехка. Партньорите отказаха да подпишат съвместен документ и да си направят обща снимка.

За да попречи на различията да вземат връх, съвместната програма се фокусира върху трите теми, които обединяват новия управленски екип: борбата с корупцията, реформата на съдебната система и модернизацията на здравната система. Три цели, от които зависят едновременно излизането от пика на здравната криза, която направи България едно от местата с най-висока смъртност в света и репутацията на страната в Европейския съюз, което наложи условия за реформа в замяна на достъп до Европейския план за възстановяване.

По-добър живот

В речта си пред парламента новият премиер поясни, че приоритетите на страната са борбата с Ковид и енергийната криза: "Имаме две възможности. Едната е да си затваряме очите пред науката. Другата е да подтикнем хората да се ваксинират - единственият начин да продължим напред, без да затваряме децата и възрастните си хора". България е най-слабо ваксинираната страна в Европа с малко над 26% ваксинирано население. По отношение на енергетиката Кирил Петков каза, че изграждането на интерконекторна газова връзка с Гърция е от съществено значение.

Докато Кирил Петков става министър-председател, неговият помощник Асен Василев, на 44 години, ще се заеме с финансовия портфейл и следователно ще отговаря за управлението на европейските фондове. Когато България влезе в ЕС през 2007 г., "надеждата беше огромна", каза наскоро младият министър. "Но за 14 години последвалите правителства пропиляха получените средства чрез злополучни инвестиции или откровени кражби", оплаква се той, докато милиони българи мигрираха в търсене на по-добър живот. Амбициозното намерение на този нов български отбор е да ги върне у дома.