Операторът на главното международно летище на Гана ще глобява авиокомпаниите с 3500 долара за всеки пътник, който не е ваксиниран срещу COVID-19 или чийто тест за коронавирус е положителен при пристигането му. Това предаде CNN.

Правилото влиза в сила от вторник на международното летище "Котока" в столицата Акра. То е следствие от мярка на местното здравно министерство от миналата седмица, която изисква всички хора, влизащи в Гана, да бъдат ваксинирани.

Ограниченията в Гана са едни от най-строгите в Африка. Там имунизациите са затруднени от липсата на доставки и логистични проблеми, а новият вариант Омикрон на коронавируса поражда опасения за по-бързо разпространение на заразата.

Междувременно Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обяви инвестиционен заем в размер на 75 млн. евро в подкрепа на реакцията на страната срещу пандемията. "Гана предприе значителни стъпки за управление на COVID кризата и за отключване на дългосрочни инвестиции", каза в изявление президентът на ЕИБ Вернер Хойер.

Гана първа в света получи ваксини по програмата COVAX

Гана първа в света получи ваксини по програмата COVAX

Гана е сред 92 държави, които ще получат ваксини по програмата

Властите в африканската държава започнаха масирана кампания за ваксиниране този месец преди влизането в сила през януари на изискване за задължителна имунизация на определени групи, например държавните служители, здравните работници и студентите.

Гана, една от най-големите икономики в Западна Африка, която се крепи на износа на какао, злато и петрол, досега е ваксинирала малко повече от 5% от 30-милионното си население. В страната към момента са регистрирани 131 412 случая на коронавирус и 1239 смъртни случая.

Африка жертва на недостига на COVID ваксини

Африка жертва на недостига на COVID ваксини

Откриването на варианта Омикрон в Южна Африка засили твърденията, че ниските нива на ваксинация могат да доведат до вирусни мутации