Председателят на партията "Нашият дом Израел" Авигдор Либерман обяви, че няма да обедини сили нито със "Синьо и бяло" на Бени Ганц, нито с "Ликуд" на Бенямин Нетаняху, което означава, че Израел се отправя към безпрецедентни трети парламентарни избори в рамките на една година.

На среща на партиите Либерман твърди, че партиите на Ганц и Нетаняху са отказали да направят компромис в преговорите за коалиция.

Нетаняху трябва да подаде оставка като лидер на „Ликуд”, вярват повечето израелци

Нетаняху трябва да подаде оставка като лидер на „Ликуд”, вярват повечето израелци

53,5 на сто от анкетираните смятат, че Нетаняху трябва да се оттегли от лидерския пост

"Смятам, че и двамата са виновни", изтъкна той пред журналисти, добавяйки: "Единственото нещо, което застана между нас и правителството на единството, са личните програми."

Коментарите на Либерман идват, докато наближава крайният срок, който е в полунощ, Ганц да представи коалиционно правителство.

Ако Ганц не успее, което вече е почти сигурно, страната навлиза в последния 21-дневен период той да представи парламентарно мнозинство, преди да бъдат свикани нови парламентарни избори.

Нетаняху и Ганц преговарят за коалиционен кабинет

Нетаняху и Ганц преговарят за коалиционен кабинет

След като Нетаняху провали преговорите

Либерман също така разкритикува "липсата на лидерство", проявена от Нетаняху и Ганц по време на преговорите за правителство на единството.

"Единият отказа да приеме компромиса на президента Реувен Ривлин, другият отказа да се откаже от десния си, месиански блок", подчерта той пред журналисти.

"Не оставих нито един необърнат камък в опита си да постигна правителство на единството, както обещахме", посочи той, допълвайки: "Ако бъдем въвлечени в избори, това ще бъде поради липса на лидерство."

Либерман обвинява Нетаняху в "поробване на цялото движение "Ликуд" на ултраортодоксалните". Той заклейми "антиционистката коалиция" между арабски и ултраортодоксални партии.

Нетаняху отказа да е премиер

Нетаняху отказа да е премиер

Тежки преговори в Тел Авив след предсрочни избори