Лидерът на опозиционната испанска Народна партия Алберто Нунес Фейхо започна опити за съставяне на правителство след изборите, на които нито една партия не спечели мнозинство. Шансовете му за успех обаче са малки, коментира Ройтерс.

Народната партия (НП) на Фейхоо спечели най-много места на изборите през юли, но досега не успя да събере достатъчно гласове за формиране на парламентарно мнозинство въпреки подкрепата на дясната партия "Вокс".

Дебатите ще започнат във вторник, като гласуването, което изисква абсолютно мнозинство, ще се проведе в сряда. Фейхо ще има право на второ гласуване в петък, което изисква само обикновено мнозинство.

Ако, както се очаква, Фейхо се провали, действащият министър-председател Педро Санчес, който ръководи Испанската социалистическа работническа партия, ще има два месеца от сряда, за да създаде коалиция, преди парламентът да бъде разпуснат и да бъдат свикани нови избори.

Фейхо за 30 дни трябва да намери 4-ма депутати за подкрепа

Фейхо за 30 дни трябва да намери 4-ма депутати за подкрепа

По ирония на съдбата Фейхо, който някога критикуваше Педро Санчес, че се заиграва със сепаратистките партии, сега прави същото

Тъй като шансовете му да състави правителство са слаби, Фейхо вероятно ще използва дебата, за да атакува Санчес, който има по-реалистичен шанс, но само с подкрепата на каталунските хардлайнери "Жунтс", които искат амнистия за лидерите си и активисти, подкрепящи независимостта на Каталуния, участвали в организирането на неразрешен от Мадрид референдум отделяне на Каталуния от Испания през 2017 г.

С подкрепата на "Вокс" (33 места) и регионалните партии Съюз на наварския народ (1 място) и Канарската коалиция (1 място), НП, която има 137 места, събира 172 гласа, четири по-малко от мнозинство в 350-местната камара.

Други по-малки партии отказаха да дадат гласовете си, заявявайки, че не биха искали да улеснят коалиция, включваща крайнодясна партия.

Испанските социалисти вероятно могат да разчитат на 171 места с подкрепата на крайнолявата партия "Сумар", каталунската левица, която също се застъпва за независимост на региона, баските сепаратисти "Ех Билду", Баската националистическа партия и Галисийския националистически блок.

Следователно седемте гласа на "Жунтс" биха били достатъчни за постигане на мнозинство.

В речта си Фейхо очерта политическите предложения, които ще изпълни като министър-председател, включително намаляване на данъците за предприемачите и лицата с ниски и средни доходи и разработване на план за привличане на чуждестранни инвестиции.

Той каза, че ще използва постъпленията от банков данък, за да помогне на семейства, които не могат да си позволят ипотечните си плащания, и че се противопоставя на екологични политики, които възпрепятстват икономическия растеж.

Той също така ще предложи въвеждането на законопроект, който да превърне "институционалната нелоялност" в престъпление, след като миналата година Санчес отмени закон за бунт.

Пучдемон постави тежки условия за преговорите с новия премиер на Испания

Пучдемон постави тежки условия за преговорите с новия премиер на Испания

Той заяви, че всички съдебни дела, насочени към каталунския сепаратизъм, трябва да бъдат прекратен