Първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви, че възнамерява да проведе втори референдум за независимост през октомври 2023 г., съобщава "Ройтерс".

Тя обеща да предприеме правни действия, за да осигури гласуването, в случай че британското правителство се опита да го блокира.

Стърджън заяви, че шотландското правителство, ръководено от нейната Шотландска национална партия, по-късно ще публикува законопроект за референдум за отделяне от Великобритания, който ще се проведе на 19 октомври догодина.

Тя допълни и че ще пише до британския премиер Борис Джонсън за разрешение за провеждането на плебисцита, но вече е задействала планове за получаване на законно право за това, ако той блокира намерението й.

Лидерът на Шотландия започна кампания за нов референдум за независимост

Лидерът на Шотландия започна кампания за нов референдум за независимост

След като през 2014 г. населението предпочете да остане част от Великобритания

Това, което не желая да направя, което никога няма да направя, е да позволя на шотландската демокрация да бъде пленник на Борис Джонсън или който и да е министър-председател, категорична бе Стърджън пред депутатите в шотландския парламент.

Шотландия отхвърли независимостта на референдум през 2014 г., след като 55% от избирателите гласуваха за това да останат част от Обединеното кралство.

Стърджън обаче счита, че шотландският парламент има "безспорно демократично задължение " да проведе гласуването, след като нейната Шотландска национална партия спечели миналогодишните избори именно въз основата на обещанието да се проведе нов референдум.

От своя страна, Великобритания на премиера Борис Джонсън се противопоставя на нов референдум, заявявайки, че въпросът е уреден на гласуването през 2014 г.

Лондон вече не изключва втори референдум за независимост на Шотландия, но с условия

Лондон вече не изключва втори референдум за независимост на Шотландия, но с условия

60% да го искат „достатъчно дълго време“…

Според Стърджън обаче оттогава пейзажът се е променил, най-вече поради излизането на Великобритания от Европейския съюз - ход, на който се противопоставя по-голямата част от населението на Шотландия.

"Ако през 2014 г. знаехме всичко, което знаем сега за пътя на Обединеното кралство, не се съмнявам, че тогава Шотландия щеше да гласува с "да", заяви Стърджън в предишно интервю за Би Би Си.

Подобно на Уелс и Северна Ирландия, Шотландия има свой парламент и местно правителство, като води собствена политика по отношение на общественото здравеопазване, образованието и други въпроси. Британското правителство в Лондон обаче контролира въпроси като отбраната и данъчната политика.

Борис Джонсън убеждава, че повечето шотландци не искат нов референдум за независимост на Шотландия

Борис Джонсън убеждава, че повечето шотландци не искат нов референдум за независимост на Шотландия

Такъв референдум щял да е безразсъден и безотговорен