Лидерът на основната опозиционна партия в Турция Народно републиканската партия (НРП) Дениз Байкал подаде оставката си.

За нея той обяви лично в телевизионно обръщение. Това е първият турски политик, който се оттегля доброволно, след като името му е замесено в публичен скандал.
В края на миналата седмица в интернет се появи видео с Байкал, на което той е заснет в леглото с колежката си Нерсин Байток от неговата партия.

В изявлението си обаче Дениз Байкал обвинява политическите си противници в заговор, съобщава БиБиСи.

Това не е просто инцидент със запис, това е заговор. Вие се втурвате в личния живот на хората и посредством скрити камери монтаж пускате материали на хора в беззащитно състояние", казва Байкал на специална пресконференция, на която обяви оставката си.

Според мнението на опозиционния лидер подобен заговор не е възможен без „организационните усилия на властите".

Първо записът се появи на електронната страница на вестник Vakit, но след като бе свален, той можеше да бъде видят и YouTube. В момента се води следствие, за да се разясни кой е използвал скрита камера.

В изявлението си Дениз Байкал подчертава, че не признава вината си и не смята, че привържениците му ще повярват на записа и ще го свържат с извършването на такива „незаконни и неморални деяния".

Народно републиканската партия е основният противник на управляващата Партия на развитието и справедливостта, считайки, че тя представлява заплаха за светския режим в страната. Дениз Байкал беше организатор и ръководител на многохилядните митинги преди години срещу Ердоган и сподвижниците им.

Също така преди две години именно съдебен иск на Дениз Байкал постави партията на Ердоган под заплаха от разпускане и обявяването й извън закона.