Лидерите на Европейския съюз отпразнуваха 10-ата годишнина от Договора от Лисабон, правен крайъгълен камък на фона на призивите за реформиране на блок, отслабен през последното десетилетие от икономическите и миграционните кризи, нарастващия евроскептицизъм и Брекзит, съобщават "Ройтерс" и АП.

Неделя бе и първият работен ден за нова изпълнителна власт в ЕС с нейния германски председател Урсула фон дер Лайен.

"Европа е обещание, бъдеще, нещо, което всички трябва да изграждаме, тухла по тухла и ден след ден", обяснява фон дер Лийен.

Десет години след влизането в сила на Договора от Лисабон, блокът, замислен да издигне единството от пепелта на ВСВ, се озова в разединение.

Германия и Франция, основната ос на ЕС, миналата седмица призоваха за "Конференция за бъдещето на Европа", до средата на 2022 г., за да се създаде ЕС, който е "по-единен и суверенен".

Франция и Германия с мащабен проект за реформиране на ЕС

Франция и Германия с мащабен проект за реформиране на ЕС

Проектодокументът призовава за "Конференция за бъдещето на Европа", която да започне от следващата година и да продължи до 2022 г.

Договорът от Лисабон опрости вземането на решения в съюз, който наскоро се разшири до 28 членове с включването на 12 държави от бившия съветски блок.

Той засили ролята на ЕП и намали правомощията на правителствата за вето върху законодателните промени, но въпреки това остави няколко области като външна политика и данъците, които изискват единодушие - и по този начин е уязвим за вето от една държава членка.

През 2015 г. блокът не успя да приложи обща политика за убежище, за да се справи с притока на бежанци от Близкия изток - най-тежката миграционна криза след Втората световна война.

ЕС също така е разделен относно икономическата реформа, което поражда опасения, че евровалутата, споделена от 19 от нейните държави-членки, може да не е достатъчно силна, за да издържи на бъдеща финансова криза.

Всичко това е ново начало в бурни за Европейския съюз времена.

Започва мандатът на новата Европейска комисия

Започва мандатът на новата Европейска комисия

Урсула фон дер Лайен влиза в историята като първата жена-председател…