Няма изненади в изявлението на лидерите на ЕС за одобрение на съвместна схема за закупуване на боеприпаси за Украйна. Но това все пак е повратен момент за ЕС, който е създаден като мирен проект, а сега по същество навлиза в оръжейния бизнес за първи път в историята си, коментира европейската редакция на "Политико".

Според изявлението на евролидерите целта е ЕС да достави на Украйна един милион снаряда през следващите 12 месеца. Част от тях ще дойдат чрез дарения от съществуващи запаси. Някои ще дойдат в резултат на обединението на 17 страни за закупуване на боеприпаси за Киев.

За да подпомогне покриването както на даренията, така и на новите покупки, ЕС ще използва финансиране от т. нар. Европейски фонд за подпомагане на мира, който не попада под забраната за финансиране на военни дейности от ЕС.

Съгласно сделката Украйна ще получи както прецизно насочвани боеприпаси"земя-земя", така и обикновени артилерийски боеприпаси. Изявлението също така посочва, че страните могат да се обединят, за да закупят ракети за Украйна, "ако бъде поискано".

Резников: Украйна се нуждае от един милион снаряда

Резников: Украйна се нуждае от един милион снаряда

Това е четворно повече от предложеното от ЕС

Украинският президент Володимир Зеленски се обърна към лидерите на ЕС в четвъртък за около 10 минути във видеообръщние, докато посещаваше градове в разкъсваната от война Украйна, каза служител на ЕС.

Говорейки във влака, Зеленски отправи това послание към лидерите на ЕС: "Ускорете доставката на оръжия, или в противен случай войната ще се проточи", според източник на "Политико".

Зеленски изрази благодарност за боеприпасите, които ЕС вече се е ангажирал да изпрати, но напомни на лидерите на ЕС, че всяко забавяне на доставката на боеприпаси, допълнителни пакети от санкции или приемането на Украйна в ЕС също ще отблъснат края на войната.

Washington Post: Бавните доставки на западни оръжия задържат Украйна

Washington Post: Бавните доставки на западни оръжия задържат Украйна

Това може да изложи на риск пролетната офанзива