Съединените щати и техните партньори увеличават военната помощ за Украйна, като Пентагонът разкри нов план за ускоряване на доставките на танкове "Ейбрамс", а Полша и Словакия се съгласиха да предоставят изтребители на Киев. Действията на Запада отразяват опасенията относно продължаващото постепенно напредване на руските войски и укрепването на съюзите на Кремъл с Китай и Иран, пише американският вестник The Washington Post

Докато президентът на САЩ Джо Байдън обеща да подкрепя Киев "колкото е необходимо", украински официални лица, западни дипломати и анализатори предупредиха, че доставките отнемат твърде много време. Сега, когато и двете страни се подготвят за пролетен сезон на военни действия, които биха могли да повлияят на изхода от конфликта, Украйна все още не разполага със сила и оръжия, за да изтласка руските войски от своите територии.

Съобщението за предстоящите доставки на изтребители беше много символично и беше посрещнато с радост в Киев. Въпреки това, обхватът на тези самолети от съветската епоха е много ограничен, като се има предвид естеството на настоящия конфликт, който до голяма степен е артилерийска конфронтация от близко разстояние, като никоя от страните не контролира небето. Танковете Abrams ще бъдат от голяма помощ, но те ще пристигнат чак през есента, около шест месеца след очакваното пролетно контранастъпление на украинските сили.

Словакия предаде първите 4 МиГ-29 на Украйна

Словакия предаде първите 4 МиГ-29 на Украйна

Братислава ще предостави общо 13 самолета

"Очевидно времето е на страната на Русия, което означава, че тя разполага с войници и оборудване, за да води дълги битки на огромен фронт. Украйна няма това предимство.", каза Рейчъл Рицо, анализатор на програмата за Европа на Атлантическия съвет.

Забавянето на доставките не е единственият проблем. Въпреки обещанията на Запада, той не може да предостави някои от видовете оръжия, на които Украйна се надява. Киев иска разнообразие от оръжия, от сложни системи като ракетна артилерия с голям обсег и американски изтребители F-16 до основни боеприпаси, които са съвместими предимно с танкове и артилерия от съветската ера, които притежават въоръжените сили на Украйна.

В публичните си речи украинските лидери излъчват увереност и изразяват благодарност. "Очакваме увеличаване на доставките точно на това, от което се нуждаем", каза президентът Володимир Зеленски тази седмица. "И имаме нужда от това точно сега."

ЕС договори доставка на боеприпаси за Украйна за два милиарда долара
Обновена

ЕС договори доставка на боеприпаси за Украйна за два милиарда долара

Това отговаря на нуждите на Киев

Някои привърженици на Киев явно се активизират. Обединеното кралство потвърди тази седмица, че изпраща боеприпаси за танкове с обеднен уран в Украйна. Британците отрекоха твърдението на президента Владимир Путин, че подобни снаряди имат "ядрен компонент", но отбелязаха, че тежкият метал помага да се пробие бронята на танкове и други бронирани машини.

Германия, която първоначално се колебаеше дали да достави на Украйна танкове "Леопард", сега се надява да събере два батальона "Леопард 2". Става въпрос за около 70 машини, много от които са произведени в края на 80-те и началото на 90-те години и се нуждаят от ремонт.

В същото време мнозина са разтревожени, че Западът се е колебал твърде дълго.

"Страната, която има повече ресурси и ги получава по-бързо, има предимство на бойното поле", каза украинският външен министър Дмитро Кулеба. "Артилерийските боеприпаси са с най-висок приоритет. Колкото по-бързо получим снаряди, толкова повече украински животи ще бъдат спасени. Колкото повече и колкото по-ефективни са украинските отбранителни и контранастъпателни операции, толкова по-бързо Украйна може да сложи край на този конфликт и да възстанови мира чрез решителни победи на бойното поле."

Резников: Украйна се нуждае от един милион снаряда

Резников: Украйна се нуждае от един милион снаряда

Това е четворно повече от предложеното от ЕС

Посланикът на Естония в Украйна Каймо Кууск каза, че съюзниците е трябвало да осигурят на Киев "повече оръжия и да го направят по-бързо, завчера." Оплакванията не могат да променят миналото. Сега трябва да помогнем на Украйна да промени бъдещето", подчерта той.

Кремъл остро критикува Съединените щати и техните съюзници за доставката на оръжие на Украйна, гневно настоявайки, че те просто удължават конфликта и забавят неизбежната победа на Русия.

Защитниците на стратегията за поетапно снабдяване казват, че Западът е направил всичко по силите си, като същевременно успешно е избегнал директен конфликт с Русия, подход, който несъмнено е струвал тежки загуби на Украйна. Пролетната контраофанзива, в която Киев се надява да си върне голяма част от територията на Русия, може да се окаже крайният тест.

Украйна задържа някои от войниците си, като не ги изпраща на най-кървавите фронтови линии в източната част на страната, където нито една от страните не е постигнала забележим напредък в последно време. Тези военнослужещи ще бъдат част от новосформираните щурмови бригади. Сега много от тях са в чужбина, където се обучават на новите технологии, обещавани от западните страни на Украйна

Киев сега създава специални батальони от бойни машини и танкове, предоставени от западните страни, твърдят официални лица. Батальонът, създаден на базата на предоставените от САЩ бойни машини на пехотата "Брадли", ще включва около 30 бойни машини.

Кулеба иска час по-скоро Германия да изпрати още боеприпаси и да обучи пилоти

Кулеба иска час по-скоро Германия да изпрати още боеприпаси и да обучи пилоти

Украинският външен министър не знае колко още време силите на Украйна могат да задържат Бахмут

Но дори тези оръжейни доставки, които вече са били обещани, могат да бъдат изправени пред допълнителни забавяния, ако линиите за доставки и транспортните центрове са претоварени с доставки на оборудване, което в крайна сметка може да даде предимство на Русия.

Един европейски дипломат изрази надежда, че след изявленията на Полша и Словакия други поддръжници на Украйна също ще започнат да доставят самолети. "Основната цел на полските самолети е да разбият стъкления таван, тоест да покажат, че предоставянето на изтребители не е табу и няма да доведе до трета световна война", каза той.

Въпреки това, по време на изслушване в американски Конгрес през февруари, заместник-министърът на отбраната по политическите въпроси Колин Кал отхвърли предположенията, че Украйна ще се справи по-добре в краткосрочен план, ако Съединените щати удовлетворят молбата й за F-16. Според него производството и доставката на нови самолети ще отнеме много години. Дори изпращането на съществуващи самолети ще отнеме поне 18 месеца, тъй като украинската армия първо ще трябва да бъде обучена да ги управлява.

Както отбеляза Кал, доставката дори на половината от искания брой самолети ще доведе до огромни разходи. Американски служители също подчертаха, че обширната система за противовъздушна отбрана, разположена от двете страни, значително намалява стойността на бойните самолети както за Украйна, така и за Русия.

Но във февруарско интервю за Washington Post командващият украинската армия генерал-полковник Александър Сирски каза, че основната ценност на съвременните изтребители като F-16 е тяхната способност за удар на далечни разстояния. Според Сирски руските войски са се адаптирали към използваните от Украйна високомобилни артилерийски ракетни системи HIMARS, които имат обсег от около 80 километра - те просто са преместили много от своите складове за боеприпаси и логистични бази отвъд това разстояние.

Анджей Дуда призовава за обучение на украински пилоти на F-16

Анджей Дуда призовава за обучение на украински пилоти на F-16

САЩ се опитват да определят колко време ще отнеме обучението

"Ако говорим за авиация, ние не говорим за самолети като такива. Говорим за авиационни платформи с определен набор от ракети, ракети с голям обсег", каза Сирски. "Увеличаването на обхвата автоматично ще измести фронтовата линия, и възможностите на врага радикално ще намалеят.

Междувременно украинските танкисти отдавна мечтаят за модерни бойни танкове, за да получат предимство пред руснаците и да се защитават по-ефективно.

Планът на Вашингтон да ускори доставката на танкове "Ейбрамс" беше посрещнат със сдържан ентусиазъм от командирите на 17-та отделна танкова бригада. Командирът на 1-ви танков батальон с позивна "Волк" каза в интервю за изданието, че "това е актуално, но само ако в бъдеще дадат повече M1A2".

"Вероятно са решили да не ни дадат най-добрите оръжия наведнъж, а да го направят постепенно", каза Волк. Така той коментира решението на Пентагона да изпрати първо по-старите танкове "Ейбрамс", вместо да предаде по-модерната версия, чието производство отнема поне година.

Засега украинците използват собствени танкове от съветско време.

T-64, работният кон на украинския танков флот, беше пуснат в експлоатация през 60-те години и оттогава машините, построени на негова база, получиха по-модерна броня и електроника. Войниците обаче казват, че дори и с тези подобрения, те не могат да се конкурират със западните танкове, оборудвани с напреднала технология, като "Ейбрамс".

За Украйна едно от предимствата на старите танкове като Т-64 и Т-72 пред западните машини е, че екипажите и механиците знаят как да ги използват и поддържат. Един войник каза, че T-64 може да бъде ремонтиран бързо на бойното поле с изключително ограничени ресурси.

Междувременно използването на танкове "Ейбрамс" води до голяма логистична тежест, както обявиха от Пентагона. Длъжностни лица изразиха загриженост, че украинците може да се сблъскат с множество трудности в процеса на поддръжка. "Танкът "Ейбрамс" е много сложно оборудване", каза Кал пред репортери през януари. "Обслужването му е скъпо".

Дори ако Съединените щати направят уговорки за изпращане на "Ейбрамс" възможно най-скоро, "ние просто не знаем как ще се развие този конфликт след шест месеца", каза Рицо.

Някои официални лица и дипломати признават, че западната стратегия е струвала скъпо на Украйна. В същото време, както отбелязват, тази стратегия е резултат на политическите реалности, които се развиват при формирането на широка международна коалиция.

"Мисля, че би било страхотно, ако преди шест месеца бяхме на точката, в която сме сега", каза посланикът на САЩ в Европейския съюз Марк Гитенщайн през февруари. "Мисля, че това фундаментално би променило всичко. Въпреки това се съмнявам, че би било възможно Байдън да действа по-бързо. Освен това той трябваше да привлече подкрепата на украинския народ."

Зеленски: Доставката през август на танковете Abrams е твърде късно

Зеленски: Доставката през август на танковете Abrams е твърде късно

Но благодари на западните съюзници за плановете за военна помощ