Година след изключването на Русия от Съвета на Европа (СЕ) лидерите на 46-те държави, членуващи в панконтиненталния орган за защита на правата, се събират днес в Исландия, за да покажат единно лице срещу Москва.

Това коментира АФП.

На срещата на върха в Рейкявик, която е едва четвъртата в седемдесетгодишната история на СЕ, ще преобладава обсъждането на начините за търсене на правна отговорност от Русия за смъртта и разрушенията, които е причинила в Украйна.

До късно в понеделник нямаше официална информация дали украинският президент Володимир Зеленски ще участва в срещата на върха. Но той е на обиколка в големите европейски столици, като всяка спирка се обявява публично едва непосредствено преди пристигането му.

По този път Берлин, Париж и Лондон обещаха да увеличат доставките на оръжие за Киев, задълбочавайки военното споразумение между Запада и Украйна.

Очаква се през следващите седмици Украйна да предприеме офанзива срещу руските сили в източната част на територията си.

Зеленски написа в Туитър, че "се завръща у дома с нови отбранителни пакети".

Съветът на Европа се фокусира върху мисията си да насърчава правата на човека, демокрацията и върховенството на закона в своите държави членки, сред които са всички 27 държави от Европейския съюз плюс Великобритания, Турция, страните от Западните Балкани, Грузия и Армения.

САЩ: Русия е получила от Иран над 400 дрона, но не и стигат
Обновена

САЩ: Русия е получила от Иран над 400 дрона, но не и стигат

Зависимостта на Кремъл от Иран, както и от Северна Корея показва отчаяние

Русия беше изключена от СЕ през март 2022 г. заради инвазията си в Украйна, точно преди плана ѝ да се оттегли от базирания в Страсбург орган.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която участва в срещата на върха, заяви в понеделник, че ЕС "ще продължи да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо".

Тя заяви, че "в Рейкявик ще обсъдим как да потърсим отговорност от Русия" и "ще подкрепя създаването на специален трибунал, който да съди Русия за извършената от нея агресия".

По-специално, каза тя, срещата на върха ще се стреми да създаде регистър на щетите в Хага, където би могъл да се създаде специален съд като "първа и добра стъпка към компенсация на Русия".

Комисията и страните от ЕС подкрепят създаването на специален трибунал, вероятно в Хага, Нидерландия, където вече заседава Международният наказателен съд, който да съди руските лидери и командири.

Тази перспектива обаче се отлага за след това, което изглежда ще бъде дълга война, в която Русия се окопава и може би подготвя собствена пролетна атака срещу украинските позиции.

Двудневната среща на върха на Съвета на Европа ще бъде възможност за почти цялото европейско семейство да представи Русия като изолирана на собствения си континент.

Рябков: Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа не е в интерес на Русия

Рябков: Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа не е в интерес на Русия

Илюзиите на надяващите се, че Москва ще се върне към договора, щели да изчезнат

Сред държавните и правителствените ръководители, които ще присъстват, са Еманюел Макрон от Франция, Риши Сунак от Великобритания и Олаф Шолц от Германия.

Но при цялото прогнозирано единство в това семейство на СЕ има пукнатини.

Великобритания например е антагонистично настроена към Европейската конвенция за правата на човека на СЕ, която е пречка за плановете ѝ да спре нелегалното пристигане на лица, търсещи убежище, като ги депортира в Руанда или настоява европейските държави, които са служили като транзитни пунктове, да ги приемат обратно.

Конвенцията е подкрепена от Европейския съд по правата на човека, който е издал решения, които вече са възпрепятствали усилията на Великобритания в тази посока.

"Ясно е, че сегашната ни международна система не работи, а нашите общности и най-уязвимите хора по света плащат цената за това", заяви Сунак късно в понеделник.

Британският лидер беше късно добавен към списъка на участниците в срещата на върха, след като първоначално от офиса му съобщиха на журналистите, че той няма да присъства.

Управляващите британски тори, които изведоха страната си от Европейския съюз след референдума за Брекзит, са решени да се борят с това, което определят като "бича на незаконната миграция".

Ключова визита на китайски спецпратеник в Русия

Ключова визита на китайски спецпратеник в Русия

Пекин търси край на руската агресия

Срещата на лидерите е и ключов момент за ръководителите на европейските тежкотоварни държави Германия, Франция, Италия и Великобритания, които ще се срещнат преди срещата на върха на Г-7, започваща в петък в Япония.

Съединените американски щати, основният военен поддръжник на Украйна, имат статут на наблюдател в Съвета на Европа и ще бъдат представени в Рейкявик от посланика си в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.