Крайнодясната италианска партия "Лига", която е част от новото коалиционно правителство на Апенините, гневно отхвърли твърденията на американския милиардер Джордж Сорос, че е финансирана от Кремъл, съобщават световните осведомителни агенции.

По време на конференция в Северна Италия в неделя роденият в Унгария Сорос изтъкна, че се притеснява от тесните връзки между "Лига" и руския президент Владимир Путин.

Купонът за мигрантите в Италия приключи, отсече Салвини

Купонът за мигрантите в Италия приключи, отсече Салвини

Италия няма да позволи да се превърне в бежански лагер на Европа

"Не знам дали Путин финансира партията, но това е въпрос, който италианското обществено мнение има право да знае", коментирал милиардерът филантроп.

Матео Салвини, който е председател на "Лига" и вицепремиер, подчерта, че партията му никога не била получавала пари от Москва.

"Никога не съм получавал една лира, евро или рубла от Русия", увери Салвини, който е посещавал няколко пъти Москва с политическа цел.

Той обаче добави: "Смятам, че Путин е един от най-добрите държавници (в света) и смятам, че е позорно, че един безскрупулен спекулант като Сорос е бил поканен да говори в Италия."

Крайнодесният Салвини нахока "разрушителния" Европейски съюз

Крайнодесният Салвини нахока "разрушителния" Европейски съюз

Лишил гражданите от правото да имат надежда

Салвини е почитател на Путин, а неговата партия неколкократно призова за отмяна на санкциите срещу Русия, наложени след анексирането на Крим и след като тя подкрепи сепаратистите в Източна Украйна.

"Лига", която е с много силни позиции в Северна Италия, твърди, че санкциите са причинили огромни щети на италианските износители на стоки - от мода до храни и бързи коли, които руснаците купуваха.

Има опасения, че новото коалиционно италианско правителство може да насочи външната политика на Италия против НАТО и Запада и приятелски настроена към Москва.

Сорос заяви, че е разтревожен, че Путин иска да "доминира" Запада, влияейки чрез приятелски правителства и политически партии.