Лидерът на италианската антиелитистка партия "Лига" Матео Салвини призова италианския президент Серджо Матарела да определи датата на предсрочните парламентарни избори "колкото е възможно по-скоро" след невъзможността всички партии да постигнат споразумение и да сформират ново правителство в момента, съобщава италианската информационна агенция АНСА.

"Това е моят призив: Серджо Матарела да ни даде дата за избори и италианският народ ще се произнесе за това, което се случи", изтъкна Салвини в Пиза.

През юли Италия пак гласува?

През юли Италия пак гласува?

Ситуацията е много сложна

Той обаче заяви, че е против изборите да се проведат на 29 юли, защото това би попречило на много граждани да гласуват заради "Ферагосто" - ежегодния период на лятната ваканция на италианците.

Междувременно беше съобщено, че Матарела се е срещнал с номинирания за министър-председател Карло Котарели по-рано днес, като са провели неофициални разговори, посветени на формирането на новото временно техническо правителство. Вчера Котарели не успя да представи на Матарела списък с министри, но "информира държавния глава за политическата ситуация за 45 минути".

"5 звезди" настояват за импийчмънт на президента на Италия

"5 звезди" настояват за импийчмънт на президента на Италия

След като наложи вето на предложението за икономически министър

Италианските пазари обаче успяха да се възстановят от вчерашния срив въпреки политическата безизходица. Междувременно еврото също се възстанови, след като вчера се понижи до най-ниското си равнище от повече от шест месеца.