Съветът за сигурност на Иракски Кюрдистан обяви, че кюрдските сили за борба с тероризма, заедно с американски спецчасти, са убили високопоставен член на терористите от ДАЕШ („Ислямска държава”) близо до иракско-сирийската граница, съобщава NRT.  

Кюрдските сили са ликвидирали Сами Джасим Мохамед ал Джабури в съвместна операция в околностите на Каим, на 400 км северозападно от столицата Багдад.

Джабури, известен с псевдонима Хаджи Хамад, е отговарял за природните ресурси, контролирани от ДАЕШ в Ирак и Сирия.

„Той и един от помощниците му бяха убити при операцията”, се посочва в изявлението на Съвета за сигурност на Иракски Кюрдистан, като се добавя: „Всички участници в операцията безопасно се върнаха в базата си.”

Кюрдски и сили на международната коалиция извършиха редица целенасочени операции в Северен Ирак през последната година.

Съветът за сигурност на Иракски Кюрдистан обяви на 18 април, че сили за борба с тероризма, заедно с американски специални части, са ликвидирали високопоставения член на ДАЕШ Салман Абу Шабиб ал Джабури и двама от неговите подчинени в съвместна операция с участието на хеликоптери близо до Хамам Алил, южно от Мосул.

Кюрдски сили, подкрепяни от американски спецчасти извършиха нападения срещу терористи от ДАЕШ в Киркук на 25 декември миналата година, залавяйки главатаря Абу Омар ал Шишани и изземвайки редица документи на ДАЕШ.

Най-малко 69 заложници, държани от ДАЕШ, бяха спасени в съвместна американо-кюрдска операция през октомври 2015 г. в Хавиджа. Един американски командос беше убит по време на операцията.