Старши командир Абу Бакир ал-Саади от Катаиб Хизбула, подкрепяна от Иран въоръжена групировка в Ирак, която Пентагонът свързва с нападението срещу трима американски войници, е загинал при удар с дрон върху превозно средство в източната част на Багдад в сряда вечерта. Това съобщава "Ройтерс", като цитира свои източници.

Трима души са били убити.

Превозното средство е било използвано от Сили за народна мобилизация на Ирак, агенция за държавна сигурност, съставена от десетки въоръжени групи, много от които близки до Иран. Бойците и командирите на "Катаиб Хизбула" са част от тях.

Трима американски войници бяха убити през януари при нападение с дрон близо до границата между Йордания и Сирия, което според Пентагона носи "отпечатъците" на "Катаиб Хизбула". След това групировката обяви, че спира военните операции срещу американските войски в региона.

"Катаиб Хизбула" спира операциите срещу САЩ

"Катаиб Хизбула" спира операциите срещу САЩ

С цел предотвратяване на проблеми за иракското правителство

В Ирак и Сирия са почти ежедневни атаките между твърдолинейни, подкрепяни от Иран въоръжени групировки и американските сили, разположени в региона от началото на войната в Газа през октомври.

Американски служители не отговориха веднага на искане за коментар относно удара в сряда.

САЩ извършиха атаки срещу подкрепяните от Иран иракски групировки в Ирак и Сирия миналия уикенд и предупредиха, че това е само началото.

САЩ смятат, че дронът, ударил американска база в Йордания, е ирански

САЩ смятат, че дронът, ударил американска база в Йордания, е ирански

При атаката загинаха трима американски войници

В сряда иракските специални части бяха в състояние на висока готовност в Багдад.

Други части бяха разположени в Зелената зона, където се помещават международни дипломатически мисии, включително посолството на САЩ, каза източник от сигурността.