Съветът по отбраната на Литва реши да започне преговори за закупуване на танкове Leopard 2 от Германия, каза министърът на отбраната Арвидас Анусаускас пред репортери във вторник, тъй като страната, която е член на НАТО, се стреми да формира танков батальон, предава Ройтерс.

Leopard 2 е произведен от Krauss-Maffei Wegmann, част от немско-френската технологична група KNDS.

"Нашето намерение е да създадем танков батальон, но много ще зависи от условията, като например каква цена ще договорим. Така че все още не мога да съобщя подробности", каза той.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. НАТО обеща да засили присъствието си на източната граница на Алианса.

Литва, съсед на Русия и близкия съюзник на Москва Беларус, в момента не разполага с танкове. Предвижда се новото танково подразделение да бъде готово за бой до 2030 г.

Германия се ангажира да разположи за постоянно боеспособна бригада от около 4800 войници в Литва до 2027 г., което ще бъде първото постоянно чуждестранно разполагане на германски войски след Втората световна война.

Тя оглавява международните сили на НАТО от над 1000 войници в страната от 2017 г.

Литва наскоро получи окончателна доставка на поръчка на стойност 670 милиона евро на 91 германски бронирани бойни машини Boxer, които поръча през 2016 г.

Литва към Унгария: Спрете флирта си с Русия!

Литва към Унгария: Спрете флирта си с Русия!

Вилнюс вижда Орбан като все по-голям проблем за подкрепата за Украйна