Министърът на отбраната на Литва Лауринас Касчунас настоя в сряда, че самолетите на НАТО, базирани в балтийските държави, трябва да свалят руски дронове, които навлизат във въздушното им пространство, след като руски дрон се разби в Латвия миналата седмица, съобщава АФП.

Самолетите на НАТО "трябва не само да патрулират, но също така, ако е необходимо, ако е възможно да унищожат безпилотните самолети", каза Касчунас пред репортери в литовската столица Вилнюс.

Той добави, че процесът на вземане на решения трябва да бъде съкратен, за да стане това възможно.

Откритият в Латвия руски дрон е "Шахед" с експлозиви

Откритият в Латвия руски дрон е "Шахед" с експлозиви

Той долетя в страната в събота

Припомняме, че неговите коментари последваха случая с руския дрон, който се разби в Латвия в събота. Въоръжените сили на Латвия съобщиха, че това е дрон Shahed с ирански дизайн, оборудван с експлозиви.

Във вторник президентът на Латвия Едгарс Ринкевичс каза, че страната му обсъжда проблема с руските дронове със своите съюзници.

"Ние повдигаме въпроса с нашите партньори от НАТО относно протоколите за прехващане на дронове, като призоваваме съюзническите въздушни изтребители да бъдат използвани незабавно, след като такъв дрон бъде видян да се приближава до нашите граници", каза Ринкевичс.

Балтийски служители също така призоваха НАТО да засили плановете си за разполагане на наземна противовъздушна отбрана по източната граница на блока.

Бойни самолети от други членове на НАТО патрулираха в небето над балтийските държави, откакто се присъединиха към военния съюз през 2004 г., тъй като трите бивши съветски републики не разполагат с необходимите самолети.

Страните от НАТО нямат достатъчно наземни системи за противовъздушна отбрана, но миналата година се съгласиха на краткосрочно разполагане, за да разубедят Русия.

Латвия изпраща на Украйна бронетранспортьори

Латвия изпраща на Украйна бронетранспортьори

Латвийският премиер и президентът на Литва са на посещение в Киев

През април Нидерландия разположи ракетни системи Patriot за учения в Литва, но балтийските страни искат системи за противовъздушна отбрана да бъдат разположени за постоянно в региона.

В началото на септември полският външен министър Радослав Шикорски заяви, че Варшава трябва да има правото да сваля руски ракети, заплашващи нейната територия в украинското въздушно пространство.