Германските и британските военновъздушни сили за първи път ще патрулират съвместно небето над източния фланг на НАТО, съобщава ДПА.

Смесени отряди от изтребители "Юрофайтър" на двете страни ще наблюдават въздушното пространство над граничещите с Русия държави членки на Алианса Естония, Латвия и Литва.

Съвместната операция на германските военновъздушни сили и британските кралски военновъздушни сили в Естония трябва да започне днес, като мисията е първа по рода си.

Германия пое т.нар. еър полисинг на НАТО в балтийските страни през август 2022 г. - за общо девет месеца. За целта на военното летище "Емари" са разположени пет "Юрофайтъра" и около 150 германски войници. Този месец те трябва да подсигуряват въздушното пространство заедно с британските военновъздушни сили за първи път, преди Великобритания да поеме ръководството от Германия през април.

Членовете на НАТО ще разположат повече войски в Източна Европа

Членовете на НАТО ще разположат повече войски в Източна Европа

Отговор на руската агресия

Взаимосвързаните летателни операции и съвместната поддръжка на машините намаляват техническите и логистичните усилия и за двете страни партньори от НАТО.

Министерството на отбраната на Великобритания съобщи, че около 300 военнослужещи от британските ВВС скоро ще пристигнат в Естония. Лондон ще поеме ръководството на мисията за еър полисинг на НАТО за четири месеца от април.

Естония, Латвия и Литва не разполагат със собствена противовъздушна отбрана. По тази причина НАТО защитава въздушното пространство над Балтийско море от 2004 г. насам. За тази цел съюзниците редовно пренасочват изтребители и персонал към балтийските държави в Североизточна Европа. Основната задача е идентифициране и ескортиране на руски военни самолети.

Това е деветият път, в който Германия поема патрулирането на небето на балтийските държави.