Литва обяви, че ще предложи на мигрантите по-голям паричен стимул да се завърнат у дома, докато прибалтийската държава изпитва затруднения да репатрира хиляди, които преминаха в членката на ЕС от Беларус, информира "Франс прес".

Всеки мигрант, който доброволно избере да се завърне в страната си на произход, вече ще получава 1 000 евро вместо само 300 от държавните граничари, заедно със самолетен билет за дома, уточни министерството на вътрешните работи.

"След отхвърлянето на повечето от молбите за убежище, имаме нужда от решения за връщане на мигрантите в техните страни на произход", отбеляза вътрешният министър Агне Билотайте пред АФП.

Литва дава 300 евро на нелегални мигранти, съгласили се да се върнат в родината си

Литва дава 300 евро на нелегални мигранти, съгласили се да се върнат в родината си

Беларус умишлено изпраща мигранти в Литва

"Надяваме се, че по-високото плащане ще увеличи броя на мигрантите, които се връщат доброволно", добави тя.

Хиляди мигранти, главно от Близкия изток, прекосиха или се опитаха да прекосят източната граница на Европейския съюз в Латвия, Литва или Полша от лятото насам.

Западът обвини Беларус в организиране на кризата чрез примамване на мигранти към границата с обещанието за лесно преминаване като отмъщение срещу санкциите на ЕС - обвинение, което Минск отрече.

Тази седмица Литва приключи обработката на молбите за убежище, подадени досега от мигранти, които са преминали границата нелегално.

Литва иска извънредно положение по границата с Полша

Литва иска извънредно положение по границата с Полша

Заради трафика на мигранти

Страната отхвърли огромното мнозинство, като предостави статут на бежанец на едва 54 от 3 272 мигранти, подали молба.

Литовските власти казват, че депортацията е дълга и скъпа процедура и може невинаги да е успешна, тъй като страните на произход могат да откажат да приемат мигрантите.

Освен това няма споразумение за реадмисия между ЕС и Ирак, чиито граждани съставляват голям процент от мигрантите, което прави принудителното връщане трудно.

Поради тази причина Литва търсеше начини да насърчи мигрантите да се завърнат у дома на доброволни начала.

Литва изпрати войски на границата с Полша и Беларус заради натрупването на мигранти

Литва изпрати войски на границата с Полша и Беларус заради натрупването на мигранти

Литовските власти отказват да кажат колко са войниците и къде точно ще бъдат разположени

В допълнение към хилядите, които са успели да преминат нелегално, граничарите заявиха, че са отказали влизане на близо 8 900 други в това, което хуманитарни организации наричат ​​​​незаконни отблъсквания.

Паричните стимули за мигрантите ще бъдат покрити от средства, предоставени от Европейската комисия, за да помогне на Литва да се справи с кризата с мигрантите, уточни вътрешното министерство на прибалтийската държава.