Ливан получи в понеделник спешни медицински доставки, за да оборудва болниците си на фона на опасения, че се задава мащабен конфликт в региона, предава "Ройтерс".

Напрежението в региона нарасна драстично през последната седмица след убийството на ръководителя на палестинската въоръжена групировка "Хамас" Исмаил Хания и израелски удар в предградията на Бейрут, който уби висш командир на ливанската въоръжена групировка "Хизбула".

"Хизбула" и Иран обещаха да отмъстят на Израел за убийствата, предизвиквайки опасения, че множеството фронтове, които се водят успоредно с войната в Газа, могат да ескалират в пълномащабна регионална война.

Болниците в Южен Ливан, където са се състояли повечето размени на удари между "Хизбула" и израелската армия, са изтощени от дългогодишен икономически срив и се борят да се справят с ранените през последните 10 месеца.

В понеделник Световната здравна организация достави 32 тона медицински консумативи на министерството на здравеопазването на Ливан, включително най-малко 1000 комплекта за лечение на ранени от войната.

"Целта е тези консумативи и лекарства да бъдат доставени в различни болници и в здравния сектор в Ливан, особено в местата, които са най-изложени на враждебни действия, така че да можем да сме готови да се справим с всякакви извънредни ситуации", каза министърът на здравеопазването Фирас Абиад пред репортери на пистата за кацане на летището, където пристигна помощта.

Франция приканва поданиците си да напуснат Ливан и Иран

Франция приканва поданиците си да напуснат Ливан и Иран

Причината е рискът от военна ескалация в Близкия изток

Държави, включително Франция, Великобритания, Италия, Турция и други, призоваха своите граждани да напуснат Ливан, докато все още има търговски полети.

"Просто е много тъжно, о, Боже, ситуацията е наистина тъжна. Излизаме от криза, влизаме в нова", каза Шерин Малах, ливанска гражданка, живееща в Италия, която е дошла в Ливан, за да посети майка си.

Съединените щати призоваха своите граждани, които искат да напуснат Ливан, "да резервират всеки наличен билет", докато ООН поиска семействата на своя персонал да напуснат Ливан, а шведското посолство временно премести персонала си в Кипър.

Но други в Ливан изглеждаха по-спокойни. По протежение на пясъчното крайбрежие на ливанския пристанищен град Тир, на около 20 км от границата с Израел, деца се плискаха във водата, докато кълба черен дим от израелския обстрел на юг се издигаха от хълмовете зад тях.

"Що се отнася до настоящата ситуация, както виждате, всички хора са на плажа, тази земя е наша земя и ние няма да я напуснем", каза жителят на Тир Галиб Бадауи.

И Турция призова гражданите си да напуснат Ливан

И Турция призова гражданите си да напуснат Ливан

Както и да се въздържат от пърувания в страната