Новият министър-председател на Великобритания Лиз Тръс разговаря с украинския президент Володимир Зеленски в първия си разговор с чуждестранен лидер, като прие поканата му да посети Украйна и повтори подкрепата си за страната във войната й с Русия, предава Ройтерс.

Великобритания е един от най-изявените международни поддръжници на Украйна, като изпрати почти 7000 противотанкови оръжия, стотици ракети и бронирани бойни машини. Освен това в обединеното кралство се обучават украински войници.

Русия не изключва влошаване на отношенията с Великобритания при новия премиер

Русия не изключва влошаване на отношенията с Великобритания при новия премиер

Страната се подготвя за най-лошият сценарий

"Премиерът разговаря с президента на Украйна Володимир Зеленски още вечерта, за да потвърди непоколебимата подкрепа на Обединеното кралство за свободата и демокрацията на Украйна", според съобщение, изпратено от офиса на Тръс.

"Премиерът каза, че очаква с нетърпение да работи с президента през следващите седмици и месеци и с удоволствие ще приеме покана да посети скоро президента Зеленски в Украйна."

Припомняме, че вече бившият британски премиер Борис Джонсън поосети три пъти Киев от началото на руската агресия срещу Украйна и там бе инициирана подписка той да получи украинско гражданство и дори да бъде назначен за премиер на Украйна.

52% от британците очакват Тръс да се провали като премиер

52% от британците очакват Тръс да се провали като премиер

Външният министър е фаворит за лидер на консерваторите