Върховният съд на Луганската народна република (ЛНР) осъди задочно на 19 години затвор за шпионаж британски гражданин, работил в специалната наблюдателна мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) през 2021 г.

Името му не се цитира. 

Това се казва в съобщение на пресслужбата на Главната прокуратура, цитирано от ТАСС.

"Върховният съд на Луганската народна република постанови присъда по наказателно дело срещу гражданин на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Той беше признат за виновен по член 276 от Наказателния кодекс на Руската федерация (за шпионаж)", се казва в съобщението.

ЛНР и ДНР се интегрират към Руската федерация по Конституция
Обновена

ЛНР и ДНР се интегрират към Руската федерация по Конституция

Очаква се да ги последват и другите две анексирани територии - Херсонска и Запорожка област

Съдът е установил, че през 2021 г. в Луганск подсъдимият, като служител на специалната наблюдателна мисия на ОССЕ е действал в интерес на представител на чужда организация и срещу сигурността на ЛНР, е предал информация от военен характер. Тази информация е използвана от въоръжените сили на Украйна с цел огнево унищожаване на военнослужещи формирования на Народната милиция на ЛНР.

"Съдът, съгласен със становището на държавния обвинител - прокурор на Луганската народна република, задочно осъди подсъдимия на 19 години лишаване от свобода, които да бъдат изтърпени в поправителна колония със строг режим", се отбелязва в доклада.

Средствата за извършване на престъплението са били иззети в полза на държавата, допълват от прокуратурата.

ЛНР разкрива свое посолство в Русия

ЛНР разкрива свое посолство в Русия

Във ведомството ще работят 18 души

През януари 2023 г. Министерството на държавната сигурност на ЛНР съобщи за  наказателно дело срещу британския гражданин Дейвид Орелс, образувано на основание престъпление по чл. 276 от Наказателния кодекс на Руската федерация (за шпионаж). Разследването е установило, че Орелс е бил ръководител на групата за технически мониторинг на ОССЕ. Той е действал по указания на разузнавателните служби на една от страните-членки на НАТО.

Събраните от него данни са били прехвърлени в Киев и след това използвани за обстрел на територията на ЛНР.

Припомняме, че през 2022 г., руският президент Владимир Путин подписа законите за присъединяване на четирите частично окупирани украински области към Русия, с което завърши официалният процес на анексиране на завзетите от Русия украински територии.

Законите внесоха изменения в руската конституция, като добавиха Херсонска и Запорожка област, както и Луганската и Донецката "народна република" като субекти на Руската федерация.

Процедурата по анексия беше прокарана изключително бързо пред руските институции, включително през Конституционния съд, който прие разглеждането на среднощно заседание.

Така руската федерация вече се състои от 89 субекта. За временно изпълняващ длъжността ръководител на Донецката народна република е назначен Денис Пушилин, на ЛНР - Леонид Пасечник, на Запорожка област - Евгений Балицки, а на Херсонска област - Владимир Салдо.

Още на 30 септември в Кремъл Путин подписа споразумения с ръководителите на ДНР, ЛНР, Запорожка и Херсонска област за присъединяването на новите територии към Русия.

Още тогава на тържествената церемония президентът Путин заяви, че статутът на новите региони няма да бъде обсъждан в преговорите с Украйна.

Референдумите в тези територии се проведоха от 23 до 27 септември, а обявените от резултатите от комисиите варираха между 96,78% в Херсонска област до 99.23% в Донецка област "за" влизане в състава на РФ.

Украйна нанесе два удара по ЛНР

Украйна нанесе два удара по ЛНР

Изстреляни са общо три ракети

От началото на войната в Украйна, ДНР и ЛНР се честа мишена на удари.