Лодка с най-малко 45 бежанци се преобърна край бреговете на йеменския град Таиз в сряда вечерта и има само четирима оцелели, съобщи в четвъртък агенцията на ООН за бежанците в Йемен, цитирана от "Ройтерс".

Лодката се е преобърнала заради силен вятър и претоварване, допълва агенцията, като заяви, че работи с Международната организация по миграция (МОМ), за да помогне на оцелелите и да им осигури защита.

Не се съобщават повече подробности за останалите бежанци.

През юни най-малко 49 мигранти загинаха, а 140 изчезнаха, след като корабът им, който отпътува от Сомалия с 260 мигранти, се преобърна край йеменския бряг.

МОМ, която преброява мигрантите, които са убити или изчезнали по миграционните маршрути, от 2014 г. е регистрирала 1860 смъртни случая и изчезвания на мигранти по маршрута, минаващ от Източна Африка и Африканския рог до страните от Персийския залив.

Според ООН 97 000 мигранти са пристигнали в Йемен от Африканския рог миналата година.

Районът около Йемен и Джибути се превръща в нов миграционен маршрут, като все повече мигранти от Африканския рог се опитват да достигнат до Близкия изток и оттам да продължат към други региони.

Основните причини за тази миграция включват бягство от конфликти, бедност и търсене на по-добри икономически възможности. Мигрантите често поемат опасния път през Аденския залив и Червено море, което ги излага на огромни рискове, включително смърт поради небезопасни условия на плаване и насилие от страна на трафиканти.

Ситуацията в Йемен допълнително усложнява положението. Страната е раздирана от гражданска война и хуманитарна криза, което прави опитите за преминаване през нейните води изключително опасни. Въпреки това, отчаянието на мигрантите ги тласка да поемат този риск с надеждата за по-добър живот.

Най-малко 49 мигранти загинаха край бреговете на Йемен

Най-малко 49 мигранти загинаха край бреговете на Йемен

Над 140 души остават в неизвестност след преобръщане на лодка