Руският Черноморски флот (ЧФ) претърпя поредица от големи атаки през последните седмици, кулминирали с удари срещу щаба му на 20 и 22 септември 2023 г. Тези атаки нанесоха по-големи щети и бяха по-координирани, отколкото досега във войната, анализира разузнаването на британското министерство на отбраната.

Физическото увреждане на ЧФ почти сигурно е тежко, но локализирано. Флотът почти сигурно остава в състояние да изпълни основните си военновременни мисии за удари с крилати ракети и местни патрули за сигурност.

Въпреки това вероятно способността му да продължи по-широките регионални патрули за сигурност и да наложи фактическата си блокада на украинските пристанища ще бъде намалена. Освен това вероятно има влошена способност да защитава активите си в пристанището и да извършва рутинна поддръжка.

В Черно море се води динамична, дълбока битка с размяна на удари. Това вероятно ще принуди Русия да заеме реактивна позиция, като същевременно демонстрира, че украинската армия може да подкопае символичната и стратегическа мощ на Кремъл от неговото пристанище в окупирания Севастопол.

Припомняме, че при удара на 22 септември Украйна съобщи за поне девет загинали, а още 16 са били ранени в резултат на ракетната атака по щаба на Черноморския флот на Русия в Севастопол. Това твърди директорът на Главното разузнавателно управление на Украйна Кирило Буданов.

На 13 септември Украйна извърши ракетна атака срещу Севастопол в Крим рано сутринта, при която бе поразен основният кораборемонтен завод на руския Черноморски флот, като бяха повредени сериозно един десантен кораб и една подводница, намиращи се там за ремонт.

Украински дронове и ракети свалени над Белгородска област и Севастопол

Украински дронове и ракети свалени над Белгородска област и Севастопол

Това твърдят руските власти