Русия по погрешка изстреля два въздушни боеприпаса в два различни случая през последната седмица. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Припомня се, че руското военно министерство е съобщило, че на 2 януари един от самолети му е изстрелял боеприпас, нанасяйки щети на девет жилищни имота в Петропавловка, Воронежка област вРусия.

Вторият инцидент стана на 8 януари, когато авиационна бомба ФАБ-250 падна над село Рубижное, Луганска област, в окупирана Украйна. Той бе потвърден от проруския ръководител на Луганската народна република. Британското разузнаване отбелязва, че и двата инцидента са се случили по време на руски бойни полети.

Допълва се, че преди това, на 20 април 2023 г., руски самолет Су-34 също е имал "анормално изхвърляне на авиационни боеприпаси" над град Белгород в Русия.

Продължаващата склонност на Русия към инциденти с боеприпаси вероятно се влошава от неадекватното обучение и умората на екипажите, което води до лошо изпълнение на тактиката по време на мисии, посочват от британското МО.

Руски самолет изпуснал бомба в окупираната Луганска област

Руски самолет изпуснал бомба в окупираната Луганска област

Втори подобен инцидент от началото на годината