Британският премиер Киър Стармър каза на президента на Израел Ицхак Херцог, че трябва да бъдат предприети "незабавни стъпки" към прекратяване на огъня в конфликта на Израел с бойците на "Хамас" в Газа, съобщава "Ройтерс".

"Министър-председателят каза, че трябва да бъдат предприети незабавни стъпки към прекратяване на огъня, така че заложниците да могат да бъдат освободени и повече хуманитарна помощ да може да постъпи за онези, които имат отчаяна нужда, се казва в изявление на кабинета на Стармър, публикувано в неделя. Той повтори продължаващата си подкрепа за правото на Израел на самоотбрана в съответствие с международното право", се казва в изявлението.

Обединеното кралство търси балансирана позиция за Израел и Газа

Обединеното кралство търси балансирана позиция за Израел и Газа

Великобритания ще работи за постигане на прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците

Стармър се срещна с Херцог в Париж, където и двамата присъстваха на Олимпиадата.

В разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху на 7 юли, малко след като Стармър встъпи в длъжност, той "изложи ясната и спешна необходимост от прекратяване на огъня", според предишно изявление на британското правителство.

В неделя Стармър каза, че няма морална еквивалентност между Израел и "Хамас" и изрази съболезнованията си за смъртта на петима заложници, отвлечени по време на водената от Хамас атака срещу Израел на 7 октомври, чиито тела наскоро бяха открити.

Израелските сили извадиха телата на петима заложници от Газа

Израелските сили извадиха телата на петима заложници от Газа

Телата им бяха извадени от района на Хан Юнис в южната част на Газа, където израелските сили започнаха нови нападения тази седмица.

Най-малко 30 палестинци бяха убити в края на миналата седмица при израелски удар срещу училище в Дейр ал-Балах в централната част на Газа, а над 100 други са ранени. В изявлението се казва, че училището е било използвано за извършване на атаки срещу войски и като склад за оръжие и че е предупредило цивилните преди удара.

Около 1200 души бяха убити и 250 бяха взети за заложници при атаката на 7 октомври, според израелски данни.

Повече от 39 000 палестинци са били убити при израелската офанзива в Газа, според местните здравни власти, които не правят разлика между бойци и невоюващи.

Представители на ООН и хуманитарни служби обвиняват Израел, че е използвал непропорционална сила във войната и че не е успял да гарантира, че цивилните имат безопасни места, където да отидат, което той отрича.

"Хизбула" евакуира свои позиции в Ливан

"Хизбула" евакуира свои позиции в Ливан

В очакване на още израелски удари

Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарича пълното унищожаване на Хамас ключова предпоставка за прекратяване на огъня в ивицата Газа, но тази задача е нереалистична, заяви пред репортери руският външен министър Сергей Лавров. 

Кабинетът на вицепрезидента на САЩ Камала Харис отхвърли предположението на високопоставен израелски служител, че забележките на вицепрезидента, които силно критикуват поведението на Израел във войната му срещу "Хамас", биха могли да направят по-трудно постигането на споразумение за прекратяване на огъня.

Междувременно, въоръженият конфликт Израел-Хизбула, който върви паралелно с войната в Газа, се ожесточава.