Най-малко 30 палестинци бяха убити при израелски удар срещу училище в Дейр ал-Балах в централната част на Газа, предава "Ройтерс".

Министерството на здравеопазването в Газа и управляваната от "Хамас" "правителствена медийна служба съобщиха броя на загиналите при удара срещу училището в Дейр ал-Балах, един от най-населените райони с разселени семейства, и казаха, че над 100 други са ранени.

Израелската армия каза в изявление, че е ударила "команден и контролен център на "Хамас" в училищния комплекс "Хадиджа" в централната част на Газа.

В изявлението се казва, че училището е било използвано за извършване на атаки срещу войски и като склад за оръжие и че е предупредило цивилните преди удара.

В болницата Ал-Акса в Дейр Ал-Балах линейки откараха ранени палестинци в медицинското заведение. Някои от ранените пристигнали и пеша.

Австралия, Нова Зеландия и Канада настояват за незабавно спиране на огъня в Газа

Австралия, Нова Зеландия и Канада настояват за незабавно спиране на огъня в Газа

Цивилните трябва да бъдат защитени

При предишни подобни удари, които поразиха цивилна инфраструктура, израелската армия обвини ислямистка групировка "Хамас", че е изложила на опасност цивилни, обвинявайки я, че действа в гъсто населени квартали, училища и болници като прикритие - твърдение, което "Хамас" отрича. 

По-рано в събота палестински официални медии съобщиха, че най-малко 14 палестинци са били убити от израелски атаки от зори в южния град Хан Юнис и че телата им са били докарани в медицинския комплекс Насър.

Израелските военни наредиха на палестинците временно да евакуират южните квартали на Хан Юнис, за да могат да действат там, като им казаха да се преместят в хуманитарна зона в Ал-Маваси, се казва в военно изявление.

Военните заявиха, че призивите им за евакуация са били предадени на населението чрез няколко медии, за да се намали опасността за цивилните.

В бежанския лагер Ал-Бурейдж петима палестинци бяха убити по-рано при израелски въздушен удар по къща, докато други четирима бяха убити при друг удар по къща в Рафах, близо до границата с Египет, съобщиха медици.

ООН: Анархията завладява Газа

ООН: Анархията завладява Газа

Извършват се грабежи, убийства и стрелби, а населението е изправено пред остра хуманитарна криза

Представители на ООН и хуманитарни служби обвиняват Израел, че е използвал непропорционална сила във войната и че не е успял да гарантира, че цивилните имат безопасни места, където да отидат, което той отрича.

В петък военните съобщиха, че войските са се сражавали с палестински бойци в Хан Юнис и са унищожили тунели и друга инфраструктура, докато се опитват да потиснат малки бойни части, които продължават да удрят войските с минометен огън.

Боевете, повече от девет месеца след началото на израелската инвазия в Газа след атаката, водена от "Хамас" на 7 октомври, подчертаха трудностите, пред които е изправена израелската армия при елиминирането на бойци от групировката на фона на продължаващата съпротива .

Израел усложнява преговорите за примирие с нови условия

Израел усложнява преговорите за примирие с нови условия

Искат механизъм за проверка на цивилното население, завръщащо се в северната част на Газа