Великобритания е готова официално да постави в "черния списък" като терористична организация руската ЧВК "Вагнер". По този начин се цели да се увеличи натискът върху Русия, съобщава "Ройтерс".

"Вагнер" оглави продължилата месеци руска атака срещу Бахмут в индустриалния регион Донбас.

Решението вероятно ще влезе в сила до седмици, съобщава правителствен източник.

Това би превърнало в криминално престъпление принадлежността към групата, присъствието на срещи, насърчаването на подкрепа за него или носенето на логото му публично.

Освен това ще наложи финансови санкции на групата и ще има последици за способността на Вагнер да набира пари, ако някакви средства преминат през британски финансови институции, добавя вестникът.

Британското външно министерство не отговори веднага на запитване за коментар.

Припомняме, че Бахмут е под руска атака повече от девет месеца, някога град със 70 000 жители.

Лидерът на групата Евгений Пригожин каза в съобщение в социалните медии в понеделник, че неговите войски започват да получават боеприпаси, необходими за натиска на настъплението им. Той изтъкна обаче, че лично не ги е видял.

Пригожин разкритикува и "щастливия дядо" начело на Русия
Обновена

Пригожин разкритикува и "щастливия дядо" начело на Русия

Лидерът на "Вагнер" за първи път завоалирано отправи упрек и към Путин

След това обаче самият Пригожин отново изригна срещу руските лидери заради това, че обещаните пратки все още се бавят. 

От своя страна, Министерството на отбраната увери, че работи, за да гарантира, че всички бойни части разполагат с това, от което се нуждаят.

Войските са напреднали максимум 130 метра сред ожесточени битки, каза Пригожин.

Типичният стил на Пригожин, особено във видеоизявленията му, който е смесица между жаргон и иносказателност, не може да позволи ясно и категорично тълкувание. Той идва обаче на фона на традиционната реч на руския президент Путин, с която се открива Парадът на победата на Червения площад в Москва, с който Русия отбелязва най-важния си празник - Победата над фашизма във ВСВ.

Тази година парадът беше значително по-скромен, а самата реч на Владимир Путин - много по-лаконична. Впечатление направи и това, че в нея липсваха почти исторически препратки и широки аналогии, а акцент бе поставен на настоящето и най-вече на настоящата война, който Русия води в Украйна.

Пригожин още не вижда обещаните снаряди

Пригожин още не вижда обещаните снаряди

Той не иска да "разваля" парада днес