Черноморският флот на Русия промени позицията си, след като страната напусна Черноморската инициатива за зърно в готовност да наложи блокада на Украйна. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че модерната корвета "Сергей Котов" се е разположила в южната част на Черно море, където извършва патрули и следи корабоплаването между Босфора и Одеса.

Според британското разузнаване има реална възможност корветата да бъде част от работна група за прехващане на търговски кораби, които Русия смята, че се насочват към Украйна.

Посочва се, че благодарение на зърнената сделка Черно море не е било толкова въвлечено във войната. Сега обаче има риск от увеличаване на интензивността и обхвата на насилието в региона.

Великобритания очаква руски атаки срещу цивилни кораби в Черно море

Великобритания очаква руски атаки срещу цивилни кораби в Черно море

Москва щяла да се опита да "унищожи" износа на Украйна след пропадането на зърнената сделка

И във вчерашния си доклад британското разузнаване предупреди, че без зърнената сделка Русия няма задръжки за въздушните си удари.

Черноморската инициатива за зърно, сключена между Русия и Украйна с посредничеството на ООН и Турция през юли 2022 г., имаше за цел да предотврати световна продоволствена криза, като позволи на украинското зърно, блокирано заради руската инвазия, да бъде безопасно изнесено през черноморските пристанища.

По-рано този месец обаче тя беше прекратена от Русия, като този ход предизвика нови опасения относно глобалната продоволствена сигурност на фона на продължаващата война.

Русия открила следи от експлозиви на кораб за зърно в Черно море

Русия открила следи от експлозиви на кораб за зърно в Черно море

Корабът е плавал от Турция за Ростов на Дон