Руските сили вероятно са претърпели особено тежки загуби около Угледар, тъй като са ангажирани неопитни части. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че руските войски вероятно са се изтеглили и са изоставили най-малко 30 почти непокътнати бронирани превозни средства след неуспешно нападение на града.

От ведомството съобщават, че от 7 февруари руските сили вероятно са постигнали тактически успехи в два ключови сектора. В северните покрайнини на град Бахмут в Донбас силите на групата "Вагнер" са се придвижили с 2-3 километра по на запад, установявайки контрол над провинцията близо до главния път M-03 към града.

Британското разузнаване посочва и че руските сили все повече доминират в северните подходи към Бахмут.

На юг те са напреднали около западния край на град Угледар, където са подновили настъпателните операции в края на януари.

Фронтът в Донецк и Луганск замръзна тежко

Фронтът в Донецк и Луганск замръзна тежко

Украйна признава, че се водят тежки боеве за Угледар

Руското министерство на отбраната не е коментирало информацията за загубените танкове, но твърди, че военните операции край Угледар и Бахмут в Източна Украйна, които руските сили се опитват да обкръжат, вървят добре, съобщава "Ройтерс".

Москва показва ясен, макар и постепенен напредък в района през последния месец, по-специално превземайки град Соледар на север от Бахмут.

Руски блогъри, които често остро критикуват руското военно ръководство на страната, също потвърждават за загуби в Угледар.

Един от тях съобщи, че 31 танка са били унищожени от украински дронове, след като са били изпратени на мисия без прикритие на артилерия.

Руските военни стъпили в село Благодатное, Донецк

Руските военни стъпили в село Благодатное, Донецк

Боеве се водят за Угледар

"31 бронирани машини от 155-та отделна гвардейска бригада на морската пехота от Тихоокеанския флот на Русия бяха унищожени по време на щурма на Угледар", заяви военният блогър на Moscow Calling.

Сивата зона - полуофициалният канал в "Телеграм" на ЧВК "Вагнер", написа, че "около Угледар се случва катастрофа и тя се разгръща отново и отново".

С наближаването на годишнината от руската инвазия на 24 февруари, Киев твърди, че Москва е жертвала вълна след вълна от войници и наемници в безсмислени нападения, в опит да спечели териториални придобивки в региона.