На 24 август руската администрация в Курска област обяви създаването на доброволчески отряд БАРС-Курск. На доброволците се обещава, че ще служат само на територията на Курска област за срок от шест месеца.

Това съобщи британското министерство на отбраната в ежедневната си сводка за войната в Украйна.

БАРС (Боен армейски резерв на страната) е създаден през 2021 г. с целта да предоставя на министерството на отбраната кадри от активни резервисти с голяма степен на подготовка. От март 2022 г. доброволците имат възможност да се присъединяват към БАРС за краткосрочна служба.

Отрядите на БАРС се състоят предимно от леки пехотни формирования, които нямат интегрирана артилерия или бронирани превозни средства. В цяла Русия има над 30 такива отряда.

Създаването на отряда БАРС-Курск вероятно е в отговор на украинската офанзива в Курска област, която стартира на 6 август. Малко вероятно е доброволческият отряд да бъде изпратен да поддържа руската военна дейност в Курска област през следващия месец.

Въпреки, че Русия се опитва да струпа сили в Курска област, нейн приоритет е офанзивата край Покровск в Източна Украйна.

За отбрана на Курска област Москва разчита на доброволци

За отбрана на Курска област Москва разчита на доброволци

Основна цел на руската армия остава Покровск