Въпреки че Русия отвори нова ос в Харковска област в Североизточна Украйна, руските атаки в Източна Украйна остават интензивни. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че руските сили са продължили оперативното си съсредоточаване върху оста северозападно от Авдеевка с атаки по широк фронт от двете страни на магистрала E50. Руските сили навярно са постигнали поредица от малки тактически успехи през последните 72 часа, макар и на висока цена, посочва британското разузнаване.

Магистрала E50 е основната комуникационна линия между контролирания от Русия Донецк и контролирания от Украйна град Покровск, който остава на около 30 км от сегашната фронтова позиция, но вероятно е руска оперативна цел. Според британското МО руските атаки в това направление вероятно имат за цел да направят пробив и да разделят украинските сили в Донецк.

На север от Бахмут, в околностите на град Северск, украинските сили съобщиха за тежки сблъсъци с руските сили на 18 и 19 май с атаки срещу украински позиции в Билохоровка, Верхнокамянское и Роздоловка. Руските печалби в тази област остават силно ограничени, отчитат от британското разузнаване.

Украинският генщаб: Русия напада най-активно към Покровск

Украинският генщаб: Русия напада най-активно към Покровск

Вечерна сводка за състоянието на фронта