На 17 март служител на украинското разузнаване съобщи, че Украйна успешно е ударила с дронове 12 руски петролни рафинерии. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

На 15-16 март украинските медии съобщиха, че три големи рафинерии в Самарска област в Южна Русия също са били атакувани.

Посочва се, че някои от най-отдалечените атакувани обекти са на приблизително 900 км от Украйна, което подчертава обсега на атаките на украинските безпилотни летателни апарати. Тези удари предполагат финансови разходи за Русия, тъй като оказват влияние върху вътрешния пазар на горива.

Според британското разузнаване скорошните атаки вероятно са прекъснали поне 10% от капацитета на руските рафинерии.

Украйна разбира САЩ, но не се отказва от ударите по руски рафинерии

Украйна разбира САЩ, но не се отказва от ударите по руски рафинерии

Според Киев рафинериите са легитимни цели

В зависимост от степента на нанесените щети, основният ремонт може да отнеме значително време и разходи. Много вероятно е санкциите да увеличат времето и разходите за снабдяване с резервно оборудване, отбелязват от британското МО.

Служител на руското енергийно министерство твърди, че има планове за разполагане на системи за противовъздушна отбрана "Панцир" за защита на рафинериите.

Независимо от това, предвид размера и мащабите на руската енергийна индустрия, според британското разузнаване е малко вероятно Русия да успее да защити всички уязвими съоръжения.

Вчера "Файненшъл таймс" съобщи, че Съединените щати - близък съюзник на Киев, са поискали от страната да спре да нанася удари с дронове по руски рафинерии.

Украйна обаче отвърна, че руските петролни рафинерии са легитимни цели за украинските сили. 

FT: САЩ предупредили Киев да спре ударите по руската енергетика

FT: САЩ предупредили Киев да спре ударите по руската енергетика

Вашингтон не желае сътресения на световните петролни пазари