В конфликта си с Украйна Русия се стреми да използва енергетиката като оръжие. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че кинетичните удари на Русия по украинската енергийна инфраструктура са причинили сериозен недостиг на електроенергия в цялата страна, а в световен мащаб руският президент Владимир Путин използва енергийната политика, за да подкопае международната енергийна сигурност.

Чрез намаляване на газовите потоци към Европа, чрез ограничаване на износа по тръбопроводи и промяна на условията за плащане, Путин се опитва да подкопае единството в цяла Европа срещу незаконната война на Русия, отчита британското разузнаване.

Използването на енергетиката като оръжие от страна на Русия вероятно ще остане инструмент за принуда, демонстриращ връзките между сигурността на Москва и енергийната политика. Много е вероятно Русия да продължи да използва енергетиката като оръжие за глобална икономическа печалба и политическо влияние, което означава връзката между енергетиката, сигурността, политическите и военните цели, посочват от британското МО.

Русия посочи на Европа изхода от енергийната криза - "Северен поток 2"

Русия посочи на Европа изхода от енергийната криза - "Северен поток 2"

Енергийната сигурност на Стария континент била невъзможна без Русия