На 28 май украинското разузнаване (ГУР) съобщи, че Русия е засилила опитите си да вербува африканци да се бият в Украйна. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че по-специално тези усилия за набиране на бойци са насочени към централноафриканските държави Руанда, Бурунди, Конго и Уганда.

Съобщава се, че Русия предлага 2000 долара бонус за записване, месечна заплата в размер на 2200 долара и обещание за руски паспорт.

Според британското разузнаване тази кампания за набиране вероятно ще запълни руските загуби на бойното поле, които са значителни, и ще поддържа настъпателна активност по голям брой направления по фронта.

Посочва се, че тъй като ограниченият набор от затворници в Русия вероятно е изчерпан, Москва вероятно разширява набирането на бойци в Глобалния юг, за да избегне допълнителна мобилизация в самата Русия.

Освен че беше непопулярна в страната за президента Путин и руското правителство, предишната мобилизация за целите на войната доведе до рекорден недостиг на работна ръка и отлив на квалифицирани работници, като лекари и ИТ специалисти.

Лондон: Русия успя да компенсира загубите, понесени от началото на войната

Лондон: Русия успя да компенсира загубите, понесени от началото на войната

Руските сили в Украйна днес са повече, отколкото в началото на войната.