Руската държава вероятно ефективно забранява на висши служители да подават оставка от постовете си, докато "специалната военна операция" е в ход. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Предполага се, че мерките обхващат поне регионалните лидери, служителите по сигурността и членовете на могъщата президентска администрация.

Според британското разузнаване редица служители всъщност вероятно са силно скептични по отношение на войната. Посочва се и че те вероятно често изпитват работен стрес заради нефункциониращия военновременен апарат.

Забраната вероятно се прилага чрез отправено явно намекване, че подалите оставка ще бъдат изправени пред скалъпени наказателни обвинения.

Освен че са загрижени за пропуските в способностите, които биха оставили напусналите постовете си, властите вероятно се опитват и да предотвратят всякакво впечатление за пораженчество и да засилят чувството за колективна отговорност за войната, смятат от британското МО.

ISW: В Русия се надига призракът на мракобесието "враг на народа"

ISW: В Русия се надига призракът на мракобесието "враг на народа"

С репресии от времената на Сталин Путин иска да спечели войната