Руските ултранационалисти продължават да настояват Кремъл да приеме сталински репресивни мерки. Депутатът от руската Държавна дума Андрей Гурульов - виден руски ултранационалист в управляващата партия "Единна Русия" - заяви, че Русия трябва да въведе отново понятието "враг на народа".

Това се посочва в дневния анализ на фронта в Украйна на Института за изследване на войната.

Това понятие определяше всички опозиционни фигури на покойния съветски лидер Йосиф Сталин като врагове на обществото. Гурульов често споделя крайни мнения по руската държавна телевизия, но в реториката на ултранационалистите все повече се набляга на необходимостта от насочване и ликвидиране на вътрешните врагове на Русия.

Кремъл продължава да избягва да предприема открити репресивни мерки, вероятно от загриженост за стабилността на режима на Путин. Руското правителство оттегли от Държавната дума законопроект, който предвиждаше увеличаване на данъците от 13 до 30% за руснаците, които са избягали от страната.

Руските ултранационалисти неведнъж са призовавали Кремъл да национализира собствеността на руснаци, които са "предали" страната, като са избягали, но Кремъл изглежда продължава да се колебае дали да въведе такива непопулярни мерки. Неназовани източници заявиха пред руското независимо издание "Верска", че руската президентска администрация не подкрепя връщането на смъртните наказания в Русия - друг въпрос, който наскоро отново се появи в руските политически дискусии.

Кремъл би могъл да използва заплахата от смъртно наказание, за да сплаши руснаците и да ги накара да подкрепят военните усилия (или да останат пасивно съпротивляващи се срещу тях), но Путин вероятно продължава да се колебае дали да не разруши имиджа си на дипломатичен и толерантен цар.

ISW по-рано оцени, че Путин разчита на контрола върху информационното пространство, за да защити режима си, в много по-голяма степен от вида на масивния репресивен апарат на Съветския съюз и че Путин никога не е възстановявал вътрешен репресивен апарат, еквивалентен на КГБ, силите на МВР и Червената армия.

Бившият руски офицер Игор Гиркин и финансистът от групата "Вагнер" Евгений Пригожин често повтарят подобни призиви за преследване на руски официални лица, които се надяват да сложат край на войната чрез преговори със Запада. Подобни нагласи показват, че ултранационалистическите общности очакват руският президент Владимир Путин да разшири репресиите и да се ангажира изцяло с войната.

Високопоставени представители на САЩ и ЕС смятат, че руският президент Владимир Путин няма да пожелае да преговаря в отговор на успешна украинска контраофанзива. На 24 април вестник "Ню Йорк Таймс" (NYT) съобщи, че високопоставен европейски служител е заявил, че шансовете Путин да "отстъпи" в отговор на успешна украинска контраофанзива са "по-малки от нула".

Кремъл опровергава лъжи за Путин: Нито има двойници, нито се крие в бункер

Кремъл опровергава лъжи за Путин: Нито има двойници, нито се крие в бункер

"На енергията му може само да завиждаме. На здравето му може само да се надяваме", изтъква Песков

Длъжностното лице заяви, че Путин вероятно ще мобилизира повече войници, за да се бият в Украйна. Помощник-министърът на отбраната на САЩ по въпросите на международната сигурност Селесте Валандер заяви, че има "много малко доказателства", които да сочат, че Путин ще промени стратегическата си цел да подчини Украйна "политически, ако не и напълно военно".

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви пред "Гласът на Америка" на 25 април, че САЩ увеличават помощта за сигурността на Украйна, тъй като очакват, че Русия ще се опита да премине в настъпление при подобряване на времето.

На 25 април украински военен служител твърди, че украинските сили постигат "впечатляващи резултати" в контрабатарейните боеве срещу руските сили на окупирания от Русия източен (ляв) бряг на река Днепър.

Говорителят на украинските Южни оперативни сили Наталия Хуменюк заяви, че украинските сили са поразили и унищожили руски артилерийски системи, танкове, бронирани машини и системи за противовъздушна отбрана. Хуменюк допълни, че украинските сили работят за прочистване на фронтовата линия на източния бряг в "режим на противодействие на батарея". Хуменюк добави, че руските сили евакуират цивилни от района на брега на река Днепър, за да се придвижат руски части, което опростява украинските операции.

Финансистът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин опроверга оценката на ISW от 22 април за ограничено подобрение на отношенията на "Вагнер" с руското военно командване преди планираната украинска контраофанзива.

По-рано ISW оцени, че руското военно командване може да е поправило частично обтегнатите си отношения с Пригожин, за да убеди руския президент Владимир Путин да спре настъпателните операции преди планираната украинска контраофанзива.

ISW: Руското военно командване се опитва да убеди Путин да премине в отбрана

ISW: Руското военно командване се опитва да убеди Путин да премине в отбрана

А Пригожин опитва да отклони Русия от "денацификацията" на Украйна

ISW също така е наблюдавала драматична промяна в характера на публичните контакти на Пригожин с руското Министерство на отбраната (МО) и Кремъл още в началото на април.

Пригожин заяви, че оценката на ISW е "фалшива", като отбеляза, че не би "разменил боеприпаси за [своите] момчета дори за приятелство с Бога".

Продължаващите изявления на Пригожин за неприязънта му към руското военно ръководство противоречат на промяната в реториката му, както и на внезапния приток на артилерийски боеприпаси след месеци на глад за снаряди в Бахмут.

Руското независимо издание "Можем да обясним" (Можем да обясним) също така съобщи, че компаниите на Пригожин са спечелили рекордна сума приходи през 2022 г. от договорите си с руското МО въпреки враждата му с руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

Пригожин неведнъж е признавал за сътрудничество с войски, подчинени на руското МО, и получава мобилизиран персонал за укрепване на фланговете си.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че най-големият му син се е сражавал във войната с Вагнер, което според оценката на ISW е информационна операция за подобряване на отношенията и евентуално за увеличаване или демонстриране на лоялността на Пригожин към Кремъл.

Всички тези фактори показват, че Пригожин - въпреки заявената си независимост и гордост - трябва да запази благоразположението и подкрепата на Кремъл и руското МО, за да поддържа операциите си.

Белият дом: Путин знае, че армията му не се справя

Белият дом: Путин знае, че армията му не се справя

Руските военни се мъчат да постигнат целите си

На 25 април руските групи за граждански права OVD-Info, Мемориал и Рус Сидяща (Русия зад решетките) оспорват руския закон за цензура срещу дискредитирането на руските военни. OVD-Info обяви, че адвокатите ѝ са подали 10 от планираните 20 жалби срещу закона в руския Конституционен съд с надеждата, че съдът ще постанови, че законът е противоконституционен.

Жалбите са съсредоточени върху отделни случаи на предполагаема дискредитация, включително един случай, в който властите са глобили мъж с 50 000 рубли (около 612 долара) за това, че е държал плакат с призив за мир.

На 11 април маргинална група от поне 20, предимно по-малки, провоенно настроени руски милблогъри засили призива си към руското правителство да отмени законите за цензура след преследването на руски медик за разказване на истини от бойното поле.

OVD-Info и други правозащитни организации най-вероятно ще бъдат преследвани по силата на руските закони за цензура. Малко вероятно е руското правителство да отмени или отмени тези закони без указания от Кремъл, но предизвикателства като това на OVD-Info показват продължаваща съпротива срещу вътрешната цензура и репресии.

Основни изводи

  • Високопоставени служители на САЩ и ЕС смятат, че руският президент Владимир Путин няма да има желание да преговаря в отговор на успешна украинска контраофанзива.
  • На 25 април украински военен представител заяви, че украинските сили постигат "впечатляващи резултати" в контраофанзивата срещу руските сили на окупирания от Русия източен (ляв) бряг на река Днепър.
  • Финансистът на "Вагнер груп" Евгений Пригожин отрича оценката на ISW от 22 април за ограничено подобрение на отношенията на "Вагнер" с руското военно командване преди планираната украинска контраофанзива.
  • Руските ултранационалисти продължават да се застъпват за това Кремъл да възприеме сталински мерки за репресии.
  • Кремъл продължава да избягва приемането на откровено репресивни мерки вероятно от загриженост за стабилността на режима на Путин.
  • На 25 април руските групи за граждански права OVD-Info, Мемориал и Рус Сидяща (Русия зад решетките) оспориха по съдебен път руския закон за цензура срещу дискредитирането на руската армия.
  • Руски източници твърдяха, че руските сили са провели ограничени наземни атаки на линията Сватово-Кремна.
  • Руските сили са продължили да провеждат сухопътни атаки във и около Бахмут и по фронтовата линия Авдийовка-Донецк.
  • Руските военни блогове продължиха да публикуват яростни опровержения, че украинските сили са установили устойчиви позиции на източния (левия) бряг на Херсонска област.
  • Руското министерство на отбраната (МО) се опитва да стимулира финансово руски затворници да се сражават в Украйна, като им предлага компенсация, равна на тази на руските доброволци.
  • Центърът на украинската съпротива съобщава, че украински партизани са детонирали руски военен контролно-пропускателен пункт в близост до Олешки.