На 22 април Министерството на отбраната на Русия обяви, че силите му са поели контрол над Новмихайловка. Градът е разположен на юг от Маринка и североизточно от Угледар в Донецка област. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че Новомихайловка има ограничено военностратегическо значение, но се намира на пътя към други селища, които се простират от двете страни на река Сухи Яли в южната част на Донецка област.

Съобщава се, че руските сили са влезли в града на 9 февруари и са достигнали центъра му до 24 март. 79-та десантно-щурмова таврийска бригада е заявила, че това е изисквало 30 000 руски военнослужещи със загуба на 300 единици техника през шестте месеца на боевете на подхода към града.

Украйна трябва да бяга с всички сили, за да остане на място

Украйна трябва да бяга с всички сили, за да остане на място

Във войната нищо не е завършено - за украинците предстои тежко трето лято

От навлизането до прочистването на града - общо разстояние под 5 километра, на руските сили са били необходими 73 дни. Това е било в полза на допълнителните оперативни резерви.

Според британското разузнаване това показва бавния, но методичен напредък на руските сили. По тази ос руските сили вероятно ще се стремят да напреднат към град Константиновка, на 2 км западно от Новомихайловка.

Британското МО посочва, че по-нататъшното настъпление на север от Угледар може в крайна сметка да позволи обграждането на отбраната на града, която причини изключително големи загуби на руските сухопътни сили.

ISW: Западът и Украйна все още трябва да вземат допълнителни решения за хода на войната

ISW: Западът и Украйна все още трябва да вземат допълнителни решения за хода на войната

Русия има възможност да мобилизира допълнителни ресурсу, за да разгроми своя съсед