Много е вероятно между 19 и 22 май руските сили за сигурност да са се сблъскали с партизани на най-малко три места в Белгородска област в Русия, близо до украинската граница. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Въпреки че самоличността на партизаните остава непотвърдена, руски групировки, противопоставящи се на режима, поеха отговорност за атаките.

Британското разузнаване посочва, че най-тежкият инцидент е станал край град Грайворон. Освен боевете с леко въоръжение, в близост до местопроизшествията е отчетен и ръст в броя на атаките с дронове или на непряк огън.

Русия евакуира няколко села и разположи допълнителни сили за сигурност в района.

Удариха сграда на ФСБ в Белгород

Удариха сграда на ФСБ в Белгород

Няма официално потвърждение

Страната е изправена пред все по-сериозна разнопосочна заплаха за сигурността в своите гранични региони - атаки срещу военни самолети, нападения със самоделни взривни устройства по железопътни линии, а сега и преки партизански действия.

Според британското МО е почти напълно сигурно, че Москва ще използва тези инциденти, за да подкрепи официалната си теза, че именно тя е жертвата във войната.

Вчера в Белгородска област беше въведен режим на "антитерористична операция", който обикновено се тълкува като забрана за разпространение на всякаква информация, различна от тази, идваща от официални източници.

Украйна: Руски партизани се противопоставят на режима на Путин

Украйна: Руски партизани се противопоставят на режима на Путин

Киев отрича намеса