Британските служители ще започнат да поставят електронни устройства за наблюдение на търсещи убежище, които пристигат в страната. Това прдвижда нова едногодишна програма, обявена тази седмица, съобщи Washington Examiner.

12-месечната пилотна програма ще тества дали оборудването на имигрантите с GPS тракери ще позволи на правителството да поддържа редовен контакт с лицата, изправени пред депортиране, както и по-точно да проследява нарушенията на полицейския час и други правила.

Политиката идва в отговор на притока на нелегална имиграция във Великобритания, което представлява "значително предизвикателство" за длъжностните лица, каза правителството.

"Имаше безпрецедентен ръст на незаконната миграция по ненужни и опасни маршрути, а това представлява значително предизвикателство за имиграционния контрол, се казва в изявлението. "Тези, които пристигат по такива маршрути, са относително непозната кохорта за Министерството на вътрешните работи и ние не знаем много за техните индивидуални обстоятелства или маршрутите, които са поели, за да пътуват до Обединеното кралство.

Утроили са се мигрантите, прекосили Ламанша през 2021 г. в сравнение с 2020-а

Утроили са се мигрантите, прекосили Ламанша през 2021 г. в сравнение с 2020-а

Става въпрос за повече от 35 000 души

Мерките са насочени към онези, които се опитват да влязат в страната през Ламанша - маршрут, който според официалните лица е опасен. Повече от 10 000 имигранти са влезли във Великобритания през канала досега тази година, а най-малко 27 загинаха при един инцидент миналия ноември.

Програмата ще е насочена и към търсещите убежище, които са освободени от центровете за задържане под гаранция и нарушат договора си.

Програмата също така вероятно ще маркира онези, които са оспорили изпращането им в Руанда, докато чакат страната да обработи молбата си за убежище, което мнозина оспорват като "незаконно на множество основания".

Съдът разпореди първия полет за превоз на търсещи убежище до Руанда, но той беше спрян точно преди заминаването.

Първият полет на Великобритания с бежанци за Руанда не излетя

Първият полет на Великобритания с бежанци за Руанда не излетя

Европейския съд по правата на човека се намеси, за да го спре