Британското външно министерство заяви, че е запознато с съобщенията, че тялото на един от двамата изчезнали британски граждани се предполага, че е намерено в Източна Украйна, но все още не може да потвърди информацията за смъртта им, съобщава Би Би Си.

Става дума за служителите на благотворителни организации Андрю Багшоу (на 48 години) и 28-годишния Кристофър Пари. Според украинската полиция доброволците са били видени за последно миналия петък на път за Соледар, в района на който през последните дни се водят ожесточени боеве.

"Продължаваме да подкрепяме семействата на двама британци, изчезнали в Украйна. Наясно сме с последните доклади по този въпрос и сме в контакт с украинските власти", каза говорител на външното министерство.

Ден преди това пресслужбата на Евгений Пригожин, ръководител на прокремълската група наемници "Вагнер", разпространи съобщение за откриването на тялото на един от изчезналите британци (без да уточнява кой), в чиито лични вещи са намерени документите на двамата мъже. Съобщението е било придружено от снимки на документите и на двамата мъже.

Припомняме, че Русия в повечето случаи разглежда чуждестранните граждани, които се намират в Украйна като наемници, независмо от това в какво качество се намират там и от колко време.

На 20 септември се осъществи мащабна размяна на военнопленници, като руската страна освободи и няколко британци, пленени в Донбас. Размяната на военнопленници тогава е била осъществена с помощта на на руския олигарх, считан за приближен до Владимир Путин - Роман Абрамович, който извози с личния си самолет британските граждани към Саудитска Арабия.

Сред освободените тогава бяха Ейдън Аслин, Шон Пинър, Андрю Хил, Дилън Хийли и Джон Хардинг, към които се присъединиха още петима чуждестранни войници. Аслин и Пинер бяха осъдени на смърт от съд в непризнатата ДНР, а срещу другите британци се очакваше да започне дело.

Лондон не знае колко британци се бият срещу Русия в Украйна

Лондон не знае колко британци се бият срещу Русия в Украйна

Напрежение на Острова