Великобритания обяви в петък санкции срещу три компании и едно физическо лице заради незаконната търговия "оръжие срещу петрол" между Русия и Северна Корея, предава Ройтерс.

Съобщението последва решението на Съединените щати да наложат санкции на две руски физически лица и три руски компании за улесняване на трансфера на оръжие между Русия и Северна Корея, включително балистични ракети за използване в Украйна.

"Санкциите подчертават съвместните злонамерени усилия на Русия и КНДР (Северна Корея) да заобиколят санкциите (на ООН) върху петролните продукти, които спомагат за улесняването на незаконните военни програми на КНДР", се казва в изявление на правителството.

В изявлението се казва, че Великобритания действа "заедно с международни партньори" и се цитира външният министър Дейвид Камерън, който казва, че Великобритания ще продължи да държи Москва и Пхенян отговорни за подобни трансфери на оръжия.

"Путин напряга всичката си сила, за да поддържа незаконната си война в Украйна, дори прибягвайки до незаконни търговски сделки "оръжие срещу петрол" с КНДР, грубо нарушавайки санкциите на ООН, за които самата Русия гласува, и налага вето на мониторинговите групи на ООН, които докладват за техните дейности", каза той.

Великобритания каза, че новите санкции засягат Paekyangsan Shipping, която пренася петролни продукти между Северна Корея и Русия, и Toplivo Bunkering Co (TBK) за това, че са позволили на кораби, участващи в такива прехвърляния, да акостират в руското пристанище Восточни.

Мерките включват замразяване на активи, транспортни санкции и забрани за пътуване, а също така са насочени към руския доставчик на товарни услуги Vostochnaya Stevedoring Co и директора на TBK Алексей Воротников, се казва в съобщението.

Руският президент Владимир Путин, който е на посещение в Китай, заяви в петък, че санкционната политика на САЩ подкопава доверието в долара.

КНДР продължава да отрича за свои оръжия в Украйна

КНДР продължава да отрича за свои оръжия в Украйна

Според Пхенян, оръжията не са за износ, а срещу Южна Корея