Седмица след очевидната украинска атака срещу руска военна база в окупирания Крим, оръжеен склад в друг военен обект е засегнат от серия експлозии, обобщава Би Би Си.

Обвинявайки "саботаж", руските власти заявиха, че пожар е предизвикал взривовете в района на Джанкой, друг пожар е засегнал електроцентрала, а железопътна линия е била повредена.

Поредица от взривове миналата седмица унищожи руски военни самолети в черноморска база на кримското крайбрежие.

Украйна не е признала за тази атака.

Взривове във военно поделение Крим
Обновена

Взривове във военно поделение Крим

Властите говорят за пожа с последваща детонация

Въпреки това съветникът на президентската канцелария Михайло Подоляк определи последния инцидент като "демилитаризация в действие", което показва, че експлозиите не са били случайни.

Крим беше отнет от Украйна, а след това анексиран от Русия в началото на 2014 г.

Русия не даде индикации за вида на саботажа, свързан с атаката във вторник.

Службата за сигурност на Русия - ФСБ заяви, че украински саботьори са взривили и шест електрически стълба този месец на територията на самата Русия.

Нападенията в района на Курчатов, на около 100 км от североизточната граница на Украйна, са засегнали "технологичния процес на функциониране" на Курската ядрена централа, добави тя.

Русия определи взрива в Крим като диверсия

Русия определи взрива в Крим като диверсия

На 16 август сутринта при саботаж е бил повреден военен склад

Операторът на централата "Росенергоатом" обаче оспори информацията на ФСБ и обясни понижената мощност "с повреда в подстанция извън територията на атомната електроцентрала".

Руското министерство на отбраната съобщи, че експлозиите във вторник в Северен Крим са станали във временен склад за боеприпаси в база край село Майске около 06:15 ч. московско време (03:15 ч. по Гринуич). Лидерът на кримските татари Рефат Чубаров нарече взривовете "удар", който е бил чут "далеч в степта".

Министерството на отбраната в Москва заяви, че няма "сериозни" жертви, но назначеният от Русия регионален ръководител Сергей Аксьонов посети мястото и заяви, че 2000 души са били преместени от близкото село, а двама души са били ранени.

"Единият човек е с рана от шрапнел, а другият е бил притиснат от стена. За щастие, животът им не е в опасност", каза той.

Говорителят на командването на военновъздушните сили на Украйна Юрий Игнат заяви, че експлозиите са причинени от Русия, която "не спазва противопожарните мерки".

"Разбира се, ние сме удовлетворени от този факт, защото Джанкой [където са станали експлозиите] е едно от местата, където врагът държи своите хеликоптери и друга техника", заяви г-н Игнат на пресконференция.

Британските военни: След взривовете в Крим Русия ще преразгледа заплахите

Британските военни: След взривовете в Крим Русия ще преразгледа заплахите

До този момент тя разглеждаше Крим като сигурен тил

Когато руските сили отприщиха инвазията в Украйна на 24 февруари, те използваха базите си на анексирания Кримски полуостров, за да завземат големи територии в Южна Украйна.

Руската окупация се разпростира по-специално в два южни региона - Херсон и Запорожие, а Украйна обеща да започне контраофанзива, за да си върне районите от под руски контрол.

След като руската военновъздушна база в Саки беше ударена миналия вторник, сателитни снимки показаха значителни щети, като бяха унищожени най-малко осем военни самолета. Въпреки че Русия заяви, че и този инцидент е бил случаен, поради точния характер на разрушенията нямаше съмнение, че базата е била подложена на украинска атака.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че взривовете са "значително влошили" авиационните способности на черноморския флот на руските военноморски сили.