Лондонската фондова борса (LSE) категорично отхвърля офертата за поглъщане на хонконгската борса в размер на 39 милиарда долара, като реши да се придържа към планираното си закупуване на Refinitiv, съобщава "Ройтерс".

LSE съобщи на HKEX в писмо, че има фундаментални притеснения по отношение на ключови аспекти на предложението, което няма стратегическа перспектива и че връзката на HKEX с правителството на Хонконг ще "усложни въпросите".

"Продължаващата ситуация в Хонконг" е несигурност за акционерите, допълва Лондонската борса, споменавайки седмиците протести в бившата британска колония. "Съответно, бордът единодушно отхвърля" предложението.

Откровеното писмо за отхвърляне на LSE означава, че офертата на Хонконгската борса не отговаря на стратегическите й цели

LSE също така обяснява, че поглъщане от Хонконг може да бъде отхвърлено от регулаторите или правителствата във Великобритания, САЩ и Италия. Твърдението на HKEX, че сделката ще бъде бърза и сигурна "просто не е достоверно".

Лондон притежава и борсата в Милано и има значително американско присъствие чрез дъщерно дружество за индекс FTSE Russell и LCH, клирингова къща за деривати, която доминира на пазара за валутни суапове в САЩ.

Отказ показва и че изпълнителният директор в Хонконг Чарлз Ли е малко вероятно да спечели борда на LSE с подобрена финансова оферта, което означава, че ако иска придобиване, може да се наложи да бъде по-агресивен.

HKEX направи своята изненадваща оферта в сряда, само два дни след като нейни служители заминаха за Лондон, за първо представяне пред главния изпълнителен директор на LSE.

Някои анализатори очакват азиатската борса да се върне с подобрено предложение. HKEX обяви сделката като предоставя на Лондон основен вход към бързо развиващата се китайска икономика, но LSE заяви, че HKEX не е осигурила най-доброто дългосрочно позициониране за това.

"Ние ценим нашето взаимно изгодно партньорство с Шанхайската фондова борса, която е предпочитаният и директен канал за достъп до многото възможности с Китай", заявяват от LSE. LSE и Шанхай наскоро пуснаха връзка за търговия с акции.

Малко след пристигането си в Хонконг от Лондон, Ли коментира: "Който може да създаде система, която или позволява парите да влизат в Китай, или позволява на китайските пари да излязат, наистина ще преобрази глобалните финансови пазари."

Хонконг предлага 30 милиарда паунда за Лондонската фондова борса

Хонконг предлага 30 милиарда паунда за Лондонската фондова борса

Сделката ще "предефинира световните капиталови пазари за десетилетия"