Министърът на отбраната Лойд Остин направи необявено пътуване до Багдад, където обеща да продължи да се бори с "Ислямска държава", докато групировката бъде победена, посочи "Политико".

Пътуването на Остин се случва преди 20-ата годишнина от инвазията в Ирак, водена от Съединените щати, която свали от власт бившия лидер Саддам Хюсеин.

"Кацнах в Багдад.

Тук съм, за да потвърдя отново стратегическото партньорство между САЩ и Ирак, докато се стремим към по-сигурен, стабилен и суверенен Ирак".

Това написа Остин в "Туитър", придружавайки видео, на което се вижда как слиза от самолета и поздравява генерал-майор Матю Макфарлън, командващия на САЩ в Ирак.

Лойд Остин: Путин мислеше, че международната общност ще се примири

Лойд Остин: Путин мислеше, че международната общност ще се примири

Започна срещата във формата "Рамщайн"

По време на посещението Остин се срещна с иракския министър-председател Мохамед Шиа ал-Судани и министъра на отбраната Табет Мохамед ал-Абаси.

Ирак служи като точка на търкания между САЩ и Иран, като през последните две десетилетия влиянието на Техеран в региона нараства.

Въпреки успехите на САЩ при изтласкването на групировката от контролираните от нея територии преди шест години, бойци и спящи клетки на "Ислямска държава" продължават да извършват нападения в Сирия и Ирак, като през последните месеци убиха или раниха десетки иракски войници.

"Ще продължим да работим заедно за изпълнението на тази мисия. Чрез глобалната коалиция за победа над ДАЕШ освободихме повече от 50 000 кв. км от ДАЕШ и освободихме повече от 4,5 млн. иракчани от жестоката им хватка", заяви Остин пред репортери, използвайки арабското име на "Ислямска държава".

В обръщението си Остин също така подчерта дългосрочния ангажимент на Съединените щати към Ирак, като се зарече да защитава нацията и да надвие екстремистката групировка.

"Продължаваме да вярваме, че по-голямата интеграция на Ирак с арабските му партньори в региона ще осигури по-голяма стабилност, сигурност и просперитет и ще донесе дивиденти не само за иракските граждани, но и за всички хора в региона", каза той, според прочетеното.